Editorial

Calma tensa en la pandèmia

El conjunt dels indicadors que des de fa un any ens ajuden a mesurar l’estat de l’epidèmia de Covid certifiquen que a Catalunya estem ara mateix en una situació de calma tensa, millor en aquests moments que en altres zones d’Europa i de l’Estat, amb la tercera onada superada, però vigilant la incidència negativa que la soca britànica del virus sense dubte ja està provocant. És en aquest context que cal situar i entendre la decisió de les autoritats sanitàries de “donar aire” als ciutadans i a l’economia després de les moltes setmanes consecutives de restriccions de l’activitat, toc de queda nocturn i confinament, primer municipal i després comarcal, que han estat necessàries per aconseguir aquesta situació de relatiu control. Un cop més, es tracta de buscar un equilibri difícil entre la protecció de la salut pública i la de l’activitat i el teixit econòmic del país. Un equilibri molt sensible, que comporta un risc evident de marxa enrere en forma de quarta onada, com va passar amb la tercera després de Nadal, i que necessita la responsabilitat i la complicitat dels ciutadans.

És necessari entendre que la reobertura de centres comercials o la recuperació de la mobilitat intercomarcal no s’han ordenat aquesta setmana perquè l’epidèmia estigui superada. Cal tenir clar que si el govern de la Generalitat tingués les eines i recursos econòmics per ajudar les empreses, els autònoms i per extensió els treballadors, els sectors del comerç, turisme, restauració o l’oci romandrien tancats o molt restringits, almenys fins que la vacunació no estigués molt més avançada del que està actualment. És, per tant, una decisió presa amb força precaucions i amb un ull posat en l’aturada del descens dels indicadors epidemiològics, que amenaça amb un altre canvi de tendència. En aquest sentit, aquest cap de setmana és un test per avaluar si el relaxament de les restriccions es pot mantenir de cara a Setmana Santa o, ans al contrari, si cal tornar a tancar l’aixeta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia