Editorial

Escòcia camina cap al segon referèndum

El Partit Nacional Escocès (SNP) de Nicola Sturgeon va aconseguir, en les eleccions de dijous passat, l’aval popular que buscava per poder avançar cap a la celebració d’un segon referèndum d’independència. L’SNP té ara un diputat més en relació amb l’any 2016 i s’ha quedat a un de la majoria absoluta al parlament d’Edimburg, un gran èxit, perquè la llei electoral escocesa es va elaborar l’any 1999 amb la intenció que cap partit tingués la supremacia a Holyrood. En tot cas, els verds, també partidaris de la independència i d’una nova consulta, han aconseguit vuit escons, un més que fa quatre anys, amb la qual cosa la majoria independentista està assegurada a la cambra escocesa. Som, per tant, davant un triomf molt important de l’SNP i també de Sturgeon, que consolida el seu lideratge i que aconsegueix deixar enrere, definitivament, l’etapa d’Alex Salmond, l’antic primer ministre que ara es presentava amb un nou partit, Alba, i que s’ha quedat sense representació parlamentària. Sturgeon ja ha anunciat que té prou suport per celebrar un referèndum abans de dos anys, sempre condicionat a l’evolució de la pandèmia. La primera ministra ha advertit al govern britànic que no pot oposar-se a la voluntat dels escocesos, una manera d’anunciar que tirarà endavant la convocatòria encara que no tingui l’acord de Londres tal com va passar el 2014. El primer ministre Boris Johnson ja ha avançat que s’oposarà al nou referèndum.

Vistes les posicions confrontades, es podria pensar que som davant una situació similar a la catalana, però, sortosament, tots sabem que la tradició democràtica britànica és molt diferent de l’espanyola. Ahir mateix, Londres ja va dir que no portarà el cas als tribunals. Seria desitjable que l’Estat espanyol aprengués com el Regne Unit afronta la qüestió escocesa. I, segurament, els partits catalans podrien aprendre també com la unitat d’acció, malgrat les diferències, també permet avançar molt més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia