Editorial

EDITORIAL

Comença el debat de les pensions

¿Cal augmentar el període d'anys cotitzats per calcular la pensió de la Seguretat Social? Actualment el càlcul de l'import de la pensió té en compte els últims 15 anys, i per tenir dret a cobrar la màxima s'ha d'haver cotitzat almenys 35 anys. El ministre de Treball, Celestino Corbacho, acaba de proposar que el període de càlcul de la pensió augmenti dels 15 als 20 anys, una xifra que, amb tot, és 5 anys inferior a la que estudiava el govern espanyol a principis d'any. Aquesta iniciativa no va prosperar davant l'allau de queixes i protestes sindicals.

Ja estava previst abordar la reforma de les pensions a partir de setembre. L'administració de l'Estat preveu que, si el sistema de pensions es deixa tal com està i no s'hi apliquen algunes reformes, presentarà problemes greus en el termini de 15 o 20 anys. El ministre de Treball afirma que ampliar el període de càlcul afavoreix les persones que han perdut la feina o han vist disminuir notablement els seus salaris en els últims anys de la vida laboral. Cert: calcular la pensió sobre més anys afavoreix aquest col·lectiu, encara que el resultat global serà que les pensions individuals arribaran a ser més baixes.

El que importa, però, és que es faci un debat seriós sobre les pensions. Tant el període de càlcul, que probablement acabarà abraçant tota la vida laboral, com un hipotètic retard de l'edat legal de jubilació són propostes que s'han d'estudiar detingudament i que s'han d'explicar molt bé al conjunt de la població. Sense dramatismes però també sense demagògia. Les pensions són un terreny adobat per a les propostes populistes que després s'incompleixen. Tant el PP com el PSOE saben que adoptar les mesures necessàries per garantir la pervivència del sistema és impopular i, per tant, equival a perdre les eleccions. El PSOE ja ha estudiat i aprovat altres mesures impopulars, però poques de tant impacte social com les pensions. Ara bé: no adoptar-les seria una irresponsabilitat temerària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.