Editorial

Obstinació judicial contra el català

Nou embat judicial contra la llengua catalana: el TSJC ha donat un ultimàtum a la Generalitat per tal que apliqui el 25% de castellà a les aules, tot i que la resolució es basi en una llei derogada. De res ha servit la iniciativa parlamentària catalana d’articular un nou marc legal que permeti incorporar la llengua castellana a l’ensenyament sense arribar a establir percentatges, ni tampoc la decisió de l’advocacia de l’Estat de restar-ne de moment al marge. Novament, amb una maniobra més política que judicial, un tribunal intenta imposar el full de ruta educatiu al nostre país, encara que sigui a costa d’eliminar un model d’èxit. Mentre els partits sobiranistes naufraguen a l’hora de desencallar la iniciativa parlamentària, el TSJC ha irromput sense contemplacions en el debat i ha pres posició amb una contundència que ha impulsat dos dels magistrats a emetre un vot particular, tot i que no qüestionen el nucli de la resolució.

L’objectiu no és ni pedagògic ni tampoc a favor dels drets dels castellanoparlants, el que es pretén de manera cada vegada més indissimulada no és res més que afeblir la llengua catalana perquè és un dels aspectes troncals del fet diferencial català. I de passada destruir el model d’escola de Catalunya, la normalització lingüística i l’ascensor social que la promoció de la nostra llengua ha representat històricament de cara a la immigració socialment més desfavorida. Però no se’n sortiran. Ahir mateix el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, va anunciar la presentació d’un recurs en contra d’aquesta resolució i va demanar als ensenyants que conservin la calma i mantinguin també l’actual model. L’ofensiva judicial, a més, pot acabar tenint l’efecte bumerang que no desitja. D’una banda, aglutinar els diferents partits en la determinació de defensar la llengua i superar els obstacles que ara els distancien. D’una altra banda, aconseguir que institucions i ciutadania assumim d’una vegada que hem baixat la guàrdia i hem cedit espai al castellà. La normalització lingüística al cap dels anys continua pendent i la llengua pròpia del país és l’amenaçada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia