Editorial

El victimisme enfadós de Trump

L’escorcoll de l’FBI a la mansió de Florida de Donald Trump dona ales polítiques a l’expresident dels Estats Units, però alhora serveix per enviar-li l’inequívoc missatge que haver estat l’home més poderós del món no t’atorga pas immunitat vitalícia. Com sempre, qualsevol acció destinada a esclarir possibles irregularitats seves serveix de detonant perquè Trump intenti confondre el país amb la persona. D’aquí la cantarella recurrent que sense ell a la Casa Blanca el país se’n va pel pedregar. En realitat, si no és president és perquè la ciutadania el va fer fora després d’un primer mandat farcit de polèmiques i exabruptes, i si la policia federal l’investiga és perquè hi ha indicis d’haver-se endut a casa material confidencial que el podria comprometre. Novament s’entreveu la particular manera amb què el magnat entén l’exercici del poder, que el situa per damunt de la justícia, i considera que el legitima a apropiar-se de secrets d’estat.

De fons hi ha la intenció de recuperar el càrrec, unes aspiracions més egocentristes que no pas producte d’una autèntica vocació de servei. I unes aspiracions, d’altra banda, cada vegada més complicades de fer realitat, encara que el populisme acostuma a tenir premi entre els ciutadans antisistema o els desencantats amb els seus dirigents. Aprofitant-se de l’impacte que el victimisme de Trump té en un sector de la ciutadania, els seus candidats estan escalant posicions a dins del Partit Conservador. La confecció de candidatures electorals i la seva confirmació, però, passa per un llarg i complicat procés durant el qual les dues línies d’investigació actualment obertes contra l’expresident –aquesta de l’FBI i l’altra del Congrés pel seu paper en l’assalt al Capitoli– se li poden girar en contra fins al punt de barrar-li definitivament el pas. Mentre ell no para d’alimentar la teoria de la conspiració i de la persecució política, hi ha dues dades que el desmenteixen. La primera: l’actual responsable de l’FBI el va nomenar ell mateix. La segona: el govern de Biden ni tan sols va ser alertat de l’operació policial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia