Editorial

EDITORIAL

Un pas més d'ETA que s'hauria d'aprofitar

ETA va fer públic un altre comunicat ahir al vespre a través del diari Gara dirigit a la comunitat internacional, concretament al grup de mediadors signants de la Declaració de Brussel·les, en el qual l'organització terrorista es mostra disposada a analitzar conjuntament les passes necessàries per trobar una solució democràtica al conflicte al País Basc. El comunicat és una segona part del que va fer públic tretze dies enrere i que va tenir una acollida molt freda del govern estatal. La novetat principal del comunicat d'ahir és que ETA afirma que està disposada a assumir els compromisos que li havien demanat els mediadors. I no són cap altre que un alto el foc permanent –abans havia parlat només d'aturar les accions ofensives– i verificable. Si ETA complís aquesta part, el pas fet per l'organització armada basca seria molt important.

Els mediadors internacionals, entre els quals hi havia diversos premis Nobel de la pau i que van ser convocats per l'assessor de l'esquerra abertzale Brian Currin, també van demanar al govern espanyol que quan ETA fes el pas hi respongués amb gestos. L'últim comunicat d'ETA utilitza metàfores marines i exposa que han fet “salpar novament el vaixell de l'oportunitat”, i que han pres la primera decisió “sense tirar l'àncora, amb disposició a navegar en aigües més profundes”. L'oportunitat de fer ja no passes sinó un salt important en el procés de pau al País Basc sembla a l'abast. Tot i que les reticències a les propostes d'ETA continuïn sent lògiques, seria absurd que el govern estatal mantingués una posició d'enrocament permanent, ja que està obligat, amb tota la prudència oportuna, a explorar noves vies.

El vaixell d'ETA fa aigües però no està enfonsat, i seria un error que el govern espanyol esperés assegut a veure què passa. La internacionalització del conflicte segur que no agradarà gens, però pot ser un mal menor si permet una activació del procés de pau. Altres conflictes semblants han trobat el camí de sortida del laberint precisament amb aquesta via. Tornar al discurs segons el qual l'únic comunicat que s'espera és el de la dissolució de l'organització armada seria absurd, perquè aquest no arribarà mai si abans no s'ha fet un camí previ. I en aquestes passes endavant, potser petites i poc vistoses, s'hi ha d'incloure el comunicat emès ahir. La fita és aconseguir la fi de la violència al País Basc i que la paraula i la democràcia s'imposin finalment a la violència. Però han estat tants anys de camins tortuosos, que potser la pau ara sembla més llunyana del que realment és.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.