Opinió

Tribuna

Abans (tot) era millor

“Alguns vaticinen que el món, tal com va ara, acabarà habitat per gent amb ‘taparrabos’

Ja fa una colla d’anys que uns clams apocalíptics, provinents del sector protestant-protestaire més jacobí del país (per dir-ho així), vaticinen que el món, tal com va ara, acabarà habitat per gent amb taparrabos que menjaran herbes, arrels i llavors, perquè –diuen– hi ha una evident i progressiva reculada general del nivell de vida i dels drets socials més bàsics. Per tant, cal avançar i progressar costi el que costi, sense pal·liatius ni pauses.

En algun lloc a la banda oposada, i amb un discurs del tot nostàlgic, es proclama que, per anar bé, hauríem de recular anys i anys. Abans tot era millor –diuen–. España era de los españoles, la missa era en llatí, les famílies eren monolítiques, hi havia fe i convenciments, res no canviava mai, tot era segur i ben posat. Moltes referències ens envien al passat, i fins els moderats se’n lamenten: abans tot era millor, hi havia un ancorament en valors ferms i autèntiques causes per defensar. Els ecologistes també s’hi apunten: abans l’aire era més pur, el mar més blau, el país més tendre i els ous (de les gallines) més colorats.

Era millor abans –protesten els botiguers–: no hi havia cadenes de supermercats, el fisc no ens empixonava, les relacions amb clients i proveïdors eren cordials i directes, no existien els brics; la magnèsia, l’arròs i els detergents es venien a pes i en paperines d’estrassa. Era millor abans –rondinen els consumidors–: no hi havia additius en els aliments, el pa tenia gust de pa, el metge ens venia a visitar a casa, hi havia sabaters que adobaven calçats i, si perdíem un botó, el compràvem a la merceria. Era millor abans –constaten els educadors–: els alumnes ens escoltaven i ens deien de vostè, les seves referències no venien de la tele ni de les xarxes, sabien fer punxa a un llapis i no hi havia associacions de pares i mares.

Era millor abans –s’indignen els pares dels alumnes–: els nens i nenes aprenien ortografia i sabien què era un zero, els ensenyaven història seriosa i no pas això de treballs de camp, era el lloc d’aprendre i no el de les festes escolars, els trimestres tenien tres mesos i no els havíem d’anar a portar ni a buscar. Era millor abans –em diu una besàvia–: les deixalles eren peles de taronja i cendra de la llar de foc, es podia parlar amb els nets, hi havia un infern reservat per als malvats d’aquest món i un cel que al final de tot premiava els bons, no existien les tertúlies a la ràdio i a la tele, ni la premsa del cor (que de fet és d’una altra víscera més íntima, pam i mig més avall –i això ho diu un servidor).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia