Opinió

LA GALERIA

Nova croada de l’Estat

A l’Estat espanyol es practica la veneració a la ‘divinitat’ borbònica i es persegueixen el no adeptes a aquesta religió

Una a una, van caient totes les causes judicials contra els alcaldes que van manifestar el seu suport a la celebració del referèndum. Aquesta setmana, per exemple, s’han arxivat les que afectaven els batlles de Santa Coloma, Olot i Palafrugell perquè la fiscalia considera que no van cometre cap delicte de desobediència en facilitar locals on es pogués realitzar la votació ni per haver aprovat decrets d’alcaldia de suport. Evidentment, això també descarta els delictes de prevaricació i malversació, dels quals també se’ls intentava acusar. Al final, res de res. Perquè no hi havia per on agafar-ho. L’Estat no se’n surt en aquests reiterats intents de criminalitzar els ajuntaments, però, tot i això, no defalleix i manté aquesta ridícula croada. Ara, canvia l’estratègia i focalitza els esforços a intentar portar als tribunals els consistoris que van aprovar una moció de suport a la reprovació del Parlament al rei. Un text merament polític en què es critica que el Borbó intervingués en el conflicte català i defensés la violència dels cossos policials. A part, la moció defensa els valors republicans i es reclama l’abolició de la monarquia, que es defineix com una institució caduca i antidemocràtica.

On radica el problema? Quin és el delicte? Hem arribat al punt que no es poden manifestar opinions polítiques contràries a la monarquia? No pots dir que no estàs d’acord amb l’actuació del cap de l’Estat? No es pot defensar un model democràtic com és la república? És un delicte la discrepància política? Evidentment, en un país normal no ho és. Però l’Estat espanyol no és normal. Per dos motius. Perquè s’hi practica la veneració a la divinitat borbònica –el rei pràcticament està considerat com un déu, intocable, per sobre del bé i del mal– i es persegueixen els no adeptes a aquesta obligada religió. I, en segon lloc, perquè s’utilitza la justícia com una arma d’estat per intentar fer trontollar els pilars de l’independentisme. I un d’aquests pilars el conformen els ajuntaments, que representen la força del territori que empeny constantment el procés català.

Aquesta nova croada de l’Estat, com en els casos de l’1-O, tampoc hauria d’arribar enlloc des del punt de vista judicial. I si l’objectiu és intentar atemorir els representants locals, tampoc té recorregut. Perquè la resposta dels batlles ha estat clara i contundent, defensant la sobirania del ple i el dret a parlar de tot.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia