Opinió

LA GALERIA

L’amic mexicà

El llibre de Rafel Bruguera ens permet conèixer millor el gran polític que va ser l’escalenc Martí Rouret i el seu paper als anys trenta

Fa uns quants anys que el conec i encara que el tracto poc personalment, perquè viu a Guadalajara, com que cada any ve uns quants cops a Catalunya i sempre dinem, crec que puc presumir d’amic mexicà. José María Murià Rouret és un patriota i es diu José María perquè va néixer a Mèxic, fill de Josep Maria Murià i Romaní i de l’escalenca Anna Rouret. Ha estat i és un home important a l’acadèmia mexicana. Historiador, museògraf, escriptor i acadèmic, és un estudiós de la història de Jalisco, de l’origen de la charrería i del tequila, que beu i sap beure. Professor a les universitats de Monterrey, Puerto rico, Baixa Califòrnia i la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic, va ser nomenat acadèmic mexicà de la història, president del Colegio de Jalisco, curador del Museu Regional de Guadalajara i, en qualitat d’ambaixador, secretari tècnic per la part mexicana del V Centenari, als anys noranta del segle passat. Quan dinem, sempre amb quantitats industrials d’allioli afegit mengi el que mengi, acompanyat de Joan Ventura, Carles Ribera o Salomó Marquès, descobreixo com es pot ser un patriota mexicà, revolucionari per cert, i un patriota català al mateix temps. L’arbre familiar i la història del seu pare i de la seva tieta Anna ho explica, però també la història de Martí Rouret. Vaig descobrir aquest mestre a la biografia que en va fer en Món i ara l’he ampliada del tot amb el llibre que li ha dedicat Rafel Bruguera. Aquest mestre i polític escalenc (alcalde, senador i diputat Bruguera) ens presenta una gran figura que la majoria de gent no coneix perquè es va exiliar el 39 i poc després va marxar a Mèxic, on va morir. Martí Rouret és un gran desconegut per la majoria tot i que va ser un dels grans polítics catalans dels anys trenta, tot i la seva joventut. Mestre, va treballar a Móra d’Ebre, va escriure a diaris i setmanaris, va fundar partits, va ser diputat al Parlament, secretari general d’ERC, conseller de Sanitat i sotssecretari de la Presidència i home de total confiança del president Companys. A l’exili, va donar suport a Josep Tarradellas, gran amic seu. Ara, el llibre de Rafel Bruguera ens permet conèixer millor Martí Rouret, un gran polític i abans mestre. Llegint la seva història entenc encara més José María Murià, articulista d’aquest diari, independentista de naixement i de cor i, el més important, el meu amic mexicà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia