Opinió

A la tres

Error independentista

“Tot i la dificultat de fer política en aquestes condicions, és un error no pactar la resposta a la inhabilitació de Torra

El Tribunal Suprem (TS) celebrarà aquest migdia la vista pel recurs que ha presentat el president de la Generalitat, Quim Torra, contra la seva inhabilitació. La inhabilitació és fruit d’una condemna per desobediència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per haver penjat una pancarta en què es demanava la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats. Ningú preveu, ningú, que la sentència del TS que va condemnar a més de 100 anys de presó els líders del procés que va dur al referèndum de l’1-O pugui ser absolutòria, vaja, que li tregui la raó al TSJC i valori que la pancarta estava emparada dins el dret a la llibertat d’expressió. I ningú ho preveu perquè ja fa anys que la judicatura juga a fer política; de fet, només cal llegir els arguments de la sentència de l’1-O o de les imputacions a la direcció dels Mossos o les anotacions al sumari del jutjat número 13. Política i més política.

La judicatura és una de les parts de l’establishment espanyol que no va ser depurada en aquesta transició “modèlica” que va servir perquè els sustentadors del franquisme seguissin fent els seus negocis sense que ningú els molestés. Ara, a més, fan política perquè un partit polític, el PP de Mariano Rajoy, va renunciar a la seva responsabilitat de governar i va preferir judicialitzar una qüestió política amb l’esperança que la repressió, un altre tipus de violència d’estat, acovardís els dissidents. I, a més, la judicatura es va veure reforçada pel discurs de Felip VI el 3-O, aquell que donava empara a qualsevol repressió contra l’independentisme.

La realitat és que és difícil fer política en aquestes condicions però també ho és que l’independentisme, des d’aquell 1-O, ha anat sumant errors estratègics, tot i que la mare de tots és no haver pactat un full de ruta unitari que inclogués la resposta a la repressió de l’Estat. I ara tot indica que se sumarà un nou error, no pactar, pels interessos electoralistes de tots els implicats, una resposta unitària a la inhabilitació del president de la Generalitat. Encara són a temps de revertir-ho.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia