Opinió

A la tres

Nadal íntim, millor any

“Que les festes i els ponts desfermats no ens facin perdre els indicadors del virus. La contenció ens facilitarà el 2021

Aquesta setmana augmentarà la pressió perquè les autoritats aixequin el confinament municipal i permetin allargar el pont de la Puríssima. Dijous s’incrementarà el trànsit cap a les segones residències dels insolidaris. És inevitable, tot i que el nombre de contagis per la Covid es va multiplicar amb la mobilitat dels ponts festius de la Mercè i el 12 d’octubre, i repetir aquella mobilitat ens limitaria encara més el Nadal, perquè les condicions climàtiques i de vida en espais tancats actuals són pitjors que les de l’inici de la tardor.

La pressió per un Nadal flexible seguirà com el calendari d’advent. Resulta comprensible el desig de celebrar o disfrutar de la normalitat d’abans, i entenedor que les famílies o amics que viuen lluny i no es veuen durant l’any vulguin retrobar-se. Però també que l’excepcionalitat de viure en pandèmia aconsella no celebrar un Nadal habitual, i assumir que haurà de ser més íntim, malgrat l’esforç de contenció que suposarà assumir-ho. Enguany sorgiran defensors de les festes que abans en malparlaven i és cert que tenim necessitat de celebrar quelcom. Els defensors de la prudència recorden que, amb una esperança de vida superior als 80 anys, tindrem o hem tingut molts Nadals més extravertits que no pas de restricció. La vacunació durant l’any que ve vaticina un Nadal 2021 més expansiu.

El govern admet que reobre activitats econòmiques perquè no disposa de prou ajut social per mantenir-les tancades. Els indicadors d’hospitalitzacions i morts encara fan feredat, si bé és cert que el risc de contagi o el percentatge de tests positius –hem passat en unes setmanes del 10% al 5%– ens fan ser optimistes. Som en una fase de cansament de la pandèmia, com explicava aquest diari ahir, i per això hi ha tants missatges oficials d’optimisme sobre la vacuna. Però la millor notícia és sempre el descens del nombre de contagis i rebrots, perquè un Nadal desfermat ens allargaria les restriccions d’hivern i les vacances educatives de Nadal generaran, sens dubte, més contacte social i intergeneracional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia