Opinió

opinió

Quan veiem el que gastem

L’energia que gastem també té uns grans costos ambientals, i no només per a les nostres butxaques

Els grans projectes que s’han presentat per implantar les energies renovables arreu del territori estan aixecant protestes entre els que defensen que la transició energètica es pot fer d’una altra manera, més transversal i compartida, vinculada a l’autoconsum i aprofitant al màxim terrenys que ja estan degradats per les activitats humanes. Són sobretot col·lectius i grups preocupats pel medi ambient i per la protecció del territori. Els grans projectes, però, també han fet posar el crit al cel als diferents sectors que viuen del turisme, que veuen amb preocupació la possibilitat que instal·lacions com el gran parc eòlic marí plantejat a la badia de Roses pugui espantar turistes atrets pels paisatges d’aquesta part de la Costa Brava. Com si la urbanització indiscriminada que ha patit el litoral i de la qual ells s’han beneficiat fins ara no danyés irreparablement el paisatge. Som uns quants els que potser ens estimaríem més veure els aerogeneradors a la línia de l’horitzó –si ens asseguren, juren i perjuren que no malmeten els ecosistemes marins– a canvi de poder recuperar els paisatges dels nostres avis i no patir les barbaritats edificades que ressegueixen una costa molt degrada per l’activitat turística.

En qualsevol cas, i en això hi ha d’estar tothom d’acord, veure la gran quantitat de projectes d’aerogeneradors i d’instal·lacions de plaques fotovoltaiques que s’estan presentant ens ajuda a visualitzar una mica més l’enorme quantitat d’energia que necessitem per mantenir el nostre nivell de vida. Ens queixem del preu de la llum i diem pestes de les empreses energètiques que se n’aprofiten amb els rebuts –per molt que el govern espanyol hagi decidit rebaixar l’IVA elèctric–, però potser que comencem a ser conscients que l’energia que tenim, encara que la paguem cara, també té uns grans costos ambientals, i no exclusivament per a les nostres butxaques. El petroli i el gas que gastem per descomptat contamina, però com que ens arriba ben net a les gasolineres o a través de les canonades no en som conscients. Tampoc tenim gaire present que la meitat de l’electricitat que gastem prové de centrals nuclears. Les instal·lacions d’energies renovables, per tant, també ens han de fer veure que potser necessitem un nou model de societat amb un consum energètic una mica més racional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia