Opinió

opinió

Segones oportunitats

La producció de roba suposa el 10% de les emissions globals de CO2

Reconec que la vida ràpida no fa per mi. Però és l’estil de vida que impera des de ja fa uns quants anys i no sembla que hagi de canviar en un futur pròxim, malgrat els esforços de moviments, encara molt minoritaris, que neden contra corrent.

Vivim trepitjant a fons l’accelerador, sempre amb un nou estímul al davant, un nou lloc per conèixer, una nova moda per seguir, una altra cosa per fer… Sense pausa. Aturar-se no sembla una opció, però és urgent que ho sigui. Per a la nostra salut mental i també per a la salut del planeta.

Perquè som realment conscients de l’impacte que moltes de les accions d’aquesta vida ràpida tenen sobre el medi ambient? No fa gaire llegia que, segons un informe de la Fundació Ellen MacArthur, entre el 2000 i el 2015 la producció de roba a escala mundial es va duplicar, passant dels 50 als 100 milions de peces fabricades. En només 15 anys! És evident que, en general, cada vegada utilitzem menys la nostra roba i hi ha peces que ens posem només 7 o 10 vegades i després les llencem. De l’armari a l’abocador en unes poques setmanes.

La dada no seria preocupant si no fos perquè la indústria de la moda és una de les més contaminants i seguint la lògica de la fast fashion s’ha tornat encara més perjudicial: la producció de roba suposa el 10% de les emissions globals de CO2.

Amb aquestes dades a la mà, iniciatives com la botiga de roba de segona mà que Càritas ha obert recentment al centre de Girona són una gran notícia. La botiga es diu Moda Re- i és una aposta per les segones oportunitats. Una segona oportunitat per a la roba en bon estat que ja no utilitzem i que podem dipositar als contenidors d’Ecosol perquè, després d’un acurat procés de triatge, torni als aparadors i algú altre se n’enamori i la faci reviure. Una segona oportunitat per a persones en situació de vulnerabilitat que, com la Yadira o la Laura, han trobat, gràcies a aquest projecte, un lloc de treball digne i un futur. I, per descomptat, una segona oportunitat per al planeta, perquè comprant roba de segona mà estarem contribuint a un consum més responsable i sostenible.

Les segones oportunitats, sovint, són millors que les primeres. Ens hi posem?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia