Opinió

Pere Aragonès

President de la Generalitat

Tot el futur davant nostre

Aquesta és la Catalunya que hem heretat, la que cal posar en valor i la que cal projectar cap al futur

Catalunya és la seva gent. La suma d’històries personals que donen lloc a una societat plural i diversa que es cohesiona a partir de la voluntat comuna de construir un futur compartit. Per això Catalunya és un país viu. Un país amb tota la voluntat de ser i tota la voluntat de progrés que projecta la nació cap al futur i ens identifica i enforteix com un sol poble.

Partint d’aquesta ambició, encetem el 2022 amb la urgència d’acabar de fer el tomb a la crisi sanitària, social, econòmica i emocional provocada per la covid-19. Per això estem destinant tots els esforços a donar un nou impuls a les vacunes que ens permetin anar recuperant la nostra vida quotidiana. I per això estem dirigint tots els recursos del fons Next Generation a reactivar l’economia, creant noves oportunitats i aprofitant les grans potencialitats que tenim com a país per oferir alternatives a les empreses que han hagut de tancar i als treballadors i treballadores que han perdut el seu lloc de treball.

El 2022 aconseguirem fer el tomb a les crisis provocades per la covid. I de la mateixa manera, hem d’aconseguir encarrilar la resolució del conflicte polític amb l’Estat. Hem d’aconseguir fer el tomb a la crisi democràtica que fa massa temps que arrosseguem. Per aquest motiu, hem de començar a veure resultats concrets, tangibles, de la negociació amb l’Estat.

Sabem que és la negociació més difícil i complexa a què s’ha enfrontat mai la Generalitat. Ho sabem. Per això necessitem aprofitar al màxim tota la força social i política que ofereix l’ampli consens entorn a l’amnistia i l’autodeterminació per reforçar la posició de Catalunya a la mesa de negociació. Hem de ser capaços d’enfortir els grans consensos que, des de la pluralitat i la diversitat, ens han fet avançar tant els últims deu anys. Uns consensos que ens permetin afrontar amb tota la determinació la negociació amb l’Estat i al mateix temps, si persisteix el bloqueig, ens permetin començar a construir alternatives per fer possible culminar la independència de Catalunya.

Som aquí. Aquest és el present més immediat. Respondre a la crisi sanitària, socioeconòmica, emocional i democràtica en clau transformadora. I ho hem de fer tenint molt clar que en la resposta ens hi juguem el futur de la nació. Ens hi juguem tots aquells grans consensos que han construït el país, ens han cohesionat com a societat, i ens han fet avançar tant les últimes dècades: la concepció cívica de la nació; unes institucions pròpies que recullen la voluntat sobirana de la ciutadania d’autogovernar-se i de decidir amb llibertat el futur polític del país; el fer del català una llengua de trobada, cohesió i progrés social; una visió de país europeista i oberta al món; una economia moderna i avançada que fa de Catalunya una terra d’oportunitats; i un país on tothom ha de poder desenvolupar el seu propi projecte de vida en llibertat.

Aquesta és la Catalunya que hem heretat, la que cal posar en valor i la que cal projectar cap al futur. Per això és imprescindible avançar sempre amb voluntat de construir la nació. Reforçant els grans consensos de país. Modernitzant les eines polítiques que els han impulsat. Protegint els pilars de la nació davant dels intents de l’Estat de desmuntar-los. I assegurant una cohesió social essencial per continuar projectant el país cap al futur tal com l’hem entès fins ara.

Catalunya és un país viu. Aboquem-hi tota la nostra energia i tota la nostra il·lusió. Aboquem-hi tota la nostra voluntat transformadora. Situats sempre al costat de la gent. Pensant sempre en la Catalunya sencera. Un país obert a un món que volem contribuir a fer més just, més pròsper i més sostenible. Deixem enrere els discursos derrotistes i recuperem tota la nostra autoestima. Perquè tenim tot el futur per endavant.

Que gaudiu d’un molt bon any 2022.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia