Opinió

Gerard Esteva

President de l’UFEC

L’esport, la millor manera de fer i transformar el país

Som un sector que representa el 2,1% del PIB català, ocupa més de 80.000 treballadors i treballadores, té més de 40.000 voluntaris, en el vessant non-profit, tenim 71 federacions, 45 consells, 12.000 clubs i prop de 700.000 llicències federades i 200.000 escolars.

A més, l’esport és el principal ambaixador de Catalunya al món. Durant les últimes dècades, l’excel·lència en l’organització d’esdeveniments esportius internacionals de referència ha posicionat el nostre país; no cal dir l’impacte dels Jocs Olímpics, els campionats internacionals, els èxits esportius dels nostres catalans, les seleccions catalanes o clubs com el Barça.

Pompeu Fabra, el primer president de la Unió de Federacions, sempre deia que la millor manera d’arribar a qualsevol llar de Catalunya era mitjançant l’esport; i efectivament l’esport arriba a tot arreu. És per aquesta raó que hem engegat un projecte amb Òmnium Cultural per promocionar l’ús del català en la pràctica esportiva: el català és a l’UCI i ens toca salvar-lo entre tots.

La pandèmia ha demostrat que l’esport és un servei essencial, i també que és una eina eficaç per combatre la covid i els problemes de salut mental i física, tal com afirmen l’OMS i la Comissió Europea. Però ens cal que el govern hi cregui, necessitem padrins polítics que defensin l’esport, i això vol dir invertir-hi recursos. Aquest any, en els pressupostos de la Generalitat l’esport no ha avançat, tot i la millora en altres departaments com cultura. Nosaltres volem l’1% per a l’esport, no ens cansarem de lluitar pel que creiem que és just i necessita el país.

Ara, però, el sector s’enfronta també a un canvi de paradigma. Si bé el final del segle passat va estar marcat per una política per bastir al territori instal·lacions esportives i l’organització de grans esdeveniments esportius, i els primers vint anys del segle XXI han estat marcats per la promoció de la pràctica esportiva per a tothom, aquest 2022 postpandèmic obre un nou escenari: el de la digitalització.

En aquest àmbit voldria remarcar la plataforma Esportplus.tv. El projecte de digitalització esportiva impulsat per les federacions és la primera i única plataforma de continguts esportius audiovisuals multiesportiva d’àmbit europeu i una de les poques existents arreu del món. Una realitat que situa les federacions esportives catalanes en una posició destacada de lideratge global. Ara cal que les administracions ens acompanyin per construir aquest futur plegats; potser els fons europeus poden ser una bona opció, si se saben gestionar correctament i a temps.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia