Opinió

‘El laberint de l’actualitat’

La Setmana dels Rahola ens dona claus per entendre l’actualitat: guerra, memòria, feixisme i l’economia

D’aquesta manera genèrica s’ha batejat la Setmana dels Rahola, que arriba a l’onzena edició. Els premis Rahola porten el nom d’un divulgador, escriptor, periodista i polític, un home d’una profunda convicció catalanista, un home bo, que només va fer el bé i que no va voler fugir durant l’ensulsiada del 39 i que va ser capturat i executat vilment després d’un judici farsa. Miquel Noguer, alcalde de Banyoles i president de la Diputació, el va retratar bé en la presentació dels premis, que s’atorgaran el dia 21 a l’Auditori de Girona. Organitzats per la Diputació i el Col·legi de Periodistes, amb la col·laboració de la Biblioteca Pública Carles Rahola, la Casa de Cultura de Girona i la UdG, aquest any volen ajudar-nos a recórrer i sortir d’aquest laberint de l’actualitat. Es barreja la guerra, l’auge del feixisme, la memòria dels nostres avis i pares i, al final, també l’economia, que no se sap molt bé per què acaba afectant la inflació i la nostra butxaca.

Avui mateix a la Casa de Cultura de Girona, a les dotze del migdia, hi haurà la primera conversa amb Emilio Morenatti. Potser molts no el coneixeran, però abans de tornar a Ucraïna ens explicarà la seva experiència. Ha guanyat tots els premis de fotoperiodisme del món i, el que impacte més, el premi Pulitzer. Poca broma. Conversarà amb la periodista de TV3 Sion Biurrun. El dilluns dia 6, a les sis de la tarda, també a la Casa de Cultura, la periodista de l’Ara Marta Costa-Pau conversarà amb Manel Alías, flamant Premi Nacional de Periodisme que ens ha explicat en directe la guerra, com ho han fet altres periodistes, entre els quals Josep Plazas, Lites, l’home del so de Catalunya Ràdio. El dilluns 13 li toca el torn a Alba Sidera, a la Biblioteca Pública Carles Rahola. Corresponsal d’El Punt Avui a Itàlia i el Vaticà, reflexionarà en conversa amb Salvador Garcia-Arbós sobrer l’auge de la dreta radical i la tornada del feixisme a Itàlia. El dijous 16, a la Biblioteca Rahola, Eloi Vila, l’home d’Al cotxe de TV3 parlarà de la memòria democràtica i del seu viatge a les trinxeres amb Clara Vicenç, periodista de la Televisió de Girona. I finalment el dia 18 a la Casa de Cultura, a les dotze, Santiago Niño Becerra, en conversa amb la periodista Teia Bastons, ens explicarà com sobreviure (o no) a la crisi econòmica. Cinc grans temes ben actuals per conèixer les claus i saber navegar pel laberint de l’actualitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia