Opinió

mirades

Jordi Grau

Maridant vi i música a Ca l’Elsa

Elsa Peretti es va enamorar de Sant Martí Vell i ella i la seva fundació hi han deixat un llegat en forma de celler

He llegit que va ser Colita qui va parlar i ensenyar una foto de Sant Martí Vell a Elsa Peretti. És molt possible, perquè aquesta italiana nascuda a Florència el 1940 de ben jove es va traslladar a Barcelona, on va treballar com a model i va fer amistat amb allò que es va anomenar la Gauche Divine. La mateixa Elsa en alguna entrevista feia broma dient que molts d’ells en realitat mai van ser d’esquerres. El cert és que va fer vida a Barcelona i va treballar amb Salvador Dalí i el fotògraf Oriol Maspons, entre molts altres, abans de traslladar-se a Nova York a principis dels anys setanta. Allà va conèixer grans celebritats, des d’Andy Warhol fins a Liza Minnelli, però el més important és que va començar a dissenyar i la mítica Tiffany & Co li va signar un contracte exclusiu com a dissenyadora de joies i com a directora creativa que es va dilatar en el temps. Més de 700 van ser les joies que va dissenyar i la seva obra es pot veure en la col·lecció del segle XX del Museu Britànic i al Museu de Belles Arts de Boston i Houston. També va col·laborar amb el MNAC i el Macba. Reconeguda internacionalment per les seves creacions, definides com a orgàniques i sensuals, va tornar a Catalunya, on es va establir i va iniciar un intens mecenatge cultural, científic i humanitari, des de la Fundació Nando i Elsa Peretti. La rehabilitació de l’església de Sant Martí Vell i els treballs a la ciutat romana d’Empúries deuen molt a la fundació, que també porta el nom del pare de l’Elsa, petrolier molt ben posicionat econòmicament. Tota aquesta feina i suport filantròpic en molts projectes li va valdre que el Conca li concedís el 2013 el Premi Nacional de Cultura.

“Em vaig enamorar”, deia Elsa Peretti en una entrevista referint-se a Sant Martí Vell. Els seus dissenys es van poder veure a La Fortalesa de Sant Julià de Ramis, al DOR Museum. Però també va apostar per la natura. A la seva finca, i dins l’Espai d’Interès Natural de les Gavarres, en terra volcànica, va decidir recuperar el cultiu de la vinya, perdut molt temps enrere. Es van plantar ceps entre pins i alzines sureres i el 2007 es va començar a construir el celler Eccocivi, que produeix vins de manera tradicional i natural. Els que hi entenen diuen que la combinació de clima, tipus de sòl, vinya i manera de treballar-la fan dels vins produïts un producte excepcional. Elsa Peretti va morir el 18 de març del 2021, en una de les fases de la pandèmia. Poc abans havia concedit una entrevista a Gemma Busquets en aquest diari, que val la pena recuperar.

Ara han creat Moments Eccoci i, al paratge de Mont-rodó, hi organitzen dos recitals de música, maridant-la amb el vi i l’espai. El 15 de juny hi actua el cantautor Gerard Solano, que presenta l’àlbum Ànima, acompanyat de la violoncel·lista Anna Caner i el pianista Aleix Cansell. I el dijous 6 de juliol hi actuarà el grup de versions Arianna, compost per Manuel Pardillo a la guitarra i la seva filla Arianna a la veu. La voluntat és oferir a la masia Ca l’Elsa, ubicada a sobre del celler Eccocivi, un maridatge de vi i música: actuació, vi i tapa inclosos en l’entrada, però també s’hi podran tastar i comprar altres vins del celler i gastronomia variada. Més informació, a www.eventbrite.com.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia