Opinió

Ni petita, ni delicada

Els canvis que s’hi han produït consoliden el Barri Vell com un parc temàtic

Siurana de Prades, poble del terme municipal de Cornudella de Montsant, al Priorat, i Rupit (Osona) han rebutjat la invitació per formar part de l’associació Los Pueblos Más Bonitos de España. A banda de possibles motius identitaris, que desconec si hi són, els dos pobles catalans coincideixen que la renúncia –a integrar-se a una entitat que els hauria proporcionat una gran promoció, difusió i preservació del seu patrimoni natural– ha estat per evitar que s’incrementi encara més la massificació turística que pateixen aquestes poblacions rurals durant els caps de setmana i en períodes de vacances. D’actituds com la d’aquests dos poblets, cada dia n’hi haurà més; fins i tot una ciutat tan turística com Dubrovnik (Croàcia) ha decidit aplicar mesures per dissuadir alguns turistes. El cas és que Dubrovnik, que des de fa anys és un pol d’atracció turística, des que es va convertir en un dels escenaris de la popular sèrie d’HBO Joc de trons, va triplicar el nombre de visitants. Ara l’Ajuntament de la ciutat croata ha decidit prohibir les maletes amb rodetes, a tot el seu centre històric, argumentant que amb tants turistes com hi ha, el soroll de les maletes s’ha convertit amb una molèstia.

La cosa és clara: quan el turisme es massifica es converteix en depredador, i pot transformar les ciutats fins al punt de devorar tot allò que els havia fet atractives. Com Dubrovnik, Girona també va ser escenari de Joc de trons, fet que també va fer-hi incrementar el nombre de visitants. I la Girona que coneixíem s’ha anat transformant. No es tracta pas de tornar a aquella Girona petita i delicada de la qual ens parlava Jaume Ministral. Alguns dels canvis que s’han produït en els darrers anys estan consolidant el Barri Vell com un parc temàtic, amb la proliferació de pisos turístics que incideixen en l’increment de preus en el sector immobiliari, que està expulsant joves i famílies gironines de la ciutat. Molts espais públics ho han deixat de ser, i s’han convertit en terrasses de bars i restaurants, i podríem continuar amb el comerç i una llarga llista. Cal revisar el model de ciutat i el model turístic que volem, i en això serà crucial el canvi a l’alcaldia que es produirà aquest dissabte, i que els gironins van reclamar fa quinze dies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia