Opinió

Reivindicar el localisme

Massa vegades la història de les localitats s’ha vist relegada a publicacions de poc abast, de menor qualitat editorial

Una vegada em van dir que feia història local, que era una historiadora local pel sol fet de fer recerca des de les comarques i sobre temes i llocs que s’allunyen dels centres capitals del territori. El to de menysteniment em va ofendre. Com si treballar des de la perifèria i sobre la perifèria no fos igualment fer història del nostre país! Com si més enllà de les principals poblacions, la resta del territori tingués un interès menor per al coneixement del passat. Com si els que treballem en “aquests marges” no féssim servir la mateixa metodologia i recursos en la investigació que la resta!

És cert que primer prestem més atenció a allò que és magne, de dimensió superior, i que després girem la vista cap a les coses més petites, menys aparents. És comprensible passar primer per la macrohistòria abans de fer el relat de les microhistòries del país, però ambdues són absolutament indestriables. Les segones són les que farceixen de contingut i comprensió la primera. Els girs en la història, els motors dels canvis, no sempre s’han generat a les principals poblacions. Massa vegades la història de les localitats s’ha vist relegada a publicacions de poc abast, de menor qualitat editorial, per més que els treballs tinguin una categoria investigadora de primer nivell. Per això, també, molts investigadors han preferit dedicar-se a fer recerca sobre temes que els permeten publicar en revistes indexades, de major abast i reconeixement curricular. Això ha deixat espai als afeccionats locals que escriuen sobre casa seva i pels de casa seva, de vegades sense massa rigor. I mentrestant, com diu la dita: “Entre els uns i els altres, la feina per fer.”

Per mi és un plaer aprofundir en el coneixement dels llocs petits, dels paisatges i dels homes propers, de zones abastables i assequibles. M’ajuda a comprendre millor el tot i a vestir-lo de realitat. Les dinàmiques de poblament, d’aprofitament de l’entorn immediat, de convivència entre els veïns, i les seves manifestacions de cultura material i immaterial són altament interessants. Els llocs podran semblar insignificants per a uns, però és història real, gens menyspreable, que mereix ser escrita.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia