A la tres
L’impossible
“L’amnistia, que el català s’utilitzi al Congrés espanyol o que l’Estat en defensi l’oficialitat a Europa, eren murs “impossibles” de superar fins fa dos dies
Que Espanya té un problema amb el progrés és un fet demostrable, per exemple, pel seu retard a incorporar-se al món democràtic, als drets humans, a Europa, a la igualtat de gènere, al repartiment de la riquesa o a reconèixer i articular la seva pròpia realitat nacional, cultural o lingüística. En el fons tot és un problema d’educació. D’una falta d’educació galopant i políticament abonada, per egoisme, per poder i per un conservadorisme patològic, que és el pitjor llast per progressar. El masclisme n’és un exemple que abasta des de la seva versió més tràgica (“La maté porque era mía”) a la violació, la discriminació, la bretxa salarial o el menyspreu. El que està passant a la federació de futbol és un xoc en directe entre el món actual, el dels drets humans i la igualtat de gènere, i una estructura mentalment i orgànicament ancorada en el segle passat. Les futbolistes que s’hi han enfrontat estan fent una revolució, han posat la federació a la màquina del temps i estan en vies d’aconseguir allò que fins fa dos dies era mentalment i materialment impossible.
També ho veiem, d’una altra manera, amb tot el que s’està movent en el marc de la negociació per a la investidura de Pedro Sánchez com a president de govern. El principi és exactament el mateix. Hi ha coses que eren impossibles des de tots els punts de vista: legal, moral, ideològic, pràctic, filosòfic... Per exemple, que al Congrés dels Diputats es pugui utilitzar qualsevol de les llengües oficials a l’Estat, o que l’Estat defensi l’oficialitat d’aquestes llengües a la Unió Europea, o que es pugui fer una llei d’amnistia per corregir la judicialització injusta i dolorosa del conflicte polític de l’1-O. Els murs que barraven el pas impedint amb tota mena d’arguments irrefutables qualsevol avenç en aquestes qüestions, s’han convertit ara en autopistes per fer-ho possible, simplement perquè interessa políticament. Aquells murs són els mateixos murs que continuen drets, infranquejables, impossibles de superar per a altres qüestions com ara la plurinacionalitat de l’Estat espanyol i el dret a l’autodeterminació.