Opinió

OPINIÓ

JOAN CANADELL

Amb 1.080 euros no es pot viure a Catalunya

Defensar un salari mínim més alt, és defensar els catalans, com ho és quan defensem l’eliminació de l’impost de successions perquè és injust que el paguem pràcticament només els catalans a tota Espanya

El salari mínim interprofessional a l’Estat espanyol és, a hores d’ara, de 1.080 euros. Com que Catalunya no té competències sobre salari mínim, aquest també és el valor mínim a casa nostra. Des de l’inici de la legislatura, i d’acord amb el programa electoral de Junts per Catalunya, hem treballat per assolir un salari mínim superior, tenint en compte el nivell de preus a Catalunya. Segons les recomanacions de la UE, hauria de situar-se sobre el 60 per cent del salari mitjà, que a Catalunya, segons informe del govern del mes de febrer de 2023, hauria de situar-se en 1.320 euros aproximadament.

Fa dos anys que pressionem el departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya perquè es fixi un salari mínim superior en la negociació col·lectiva entre patronals i sindicats. No n’hem vist una acció determinada.

Per forçar la situació, des de Junts per Catalunya vam demanar compareixences de sindicats, patronals i cambres catalanes al Parlament ja fa uns mesos. Finalment han comparegut aquest mes de setembre. En paral·lel des de Junts vam registrar una proposta de resolució que ha estat també debatuda a la comissió d’Empresa i Treball aquest mes de setembre. Aquesta proposta ha estat aprovada per majoria.

En el transcurs de les compareixences va sobtar veure que tant les patronals Foment i Pimec com els sindicats CCOO, UGT i la Intersindical, així com el Consell General de Cambres, entenen que els 1.080 euros són insuficients a Catalunya. Tots van coincidir a dir que cal incrementar-los, fer-ho de manera progressiva i amb diàleg social. La pregunta que els vaig adreçar és que, estant tots d’acord, per què no ho han fet ja? Manca de lideratge del Govern, vaig entendre.

En tot cas, des de Junts hem volgut portar la iniciativa i hem acabat forçant la situació. A hores d’ara el govern té el mandat d’analitzar, en els mesos vinents, quants convenis estan per sota d’aquests 1.320 euros, de fixar un salari mínim acordat, en línia al que recomana la UE de forma progressiva i amb diàleg social. Esperem que ho faci aviat i que tots els convenis a Catalunya se situïn per sobre d’aquest mínim, tal com recull la proposta aprovada.

És cert que només quedar-nos aquí té un risc, i és que alguns sectors empresarials potser no podran absorbir els increments. Per això, aprofitant el Debat de Política General, Junts hem presentat una proposta que ha estat també aprovada per la majoria de la cambra catalana. Preveu que el govern fixi les mesures que calgui perquè aquest increment pugui ser assumit per tots els sectors afectats. Si volem anar cap a una economia de valor afegit, el que ens cal és transformar els sectors que ara viuen del baix valor afegit. Per tant, aquesta mesura és doblement important.

Un salari mínim efectiu superior a l’espanyol és un primer pas de sobirania respecte a la resta de l’Estat. Mentre no siguem independents hem d’avançar en tots els àmbits possibles i aquest és un dels que afecta la butxaca de moltes llars i el benestar de molts catalans. També és una manera de reduir la bretxa salarial per motius de gènere, ja que la majoria de les persones que reben els salaris més baixos són dones.

Per això des de Junts, amb determinació i acció, hem estat treballant des de l’oposició per fer efectiu aquest increment. Esperem que el govern actual entengui el que ens hi juguem, actuï amb més diligència i agilitat per fixar com més aviat millor un salari mínim català adequat al nivell de vida i benestar que mereixem els catalans.

Finalment, és simptomàtic que aquesta mesura l’hagi impulsat Junts per Catalunya. Ni ERC al govern, ni el PSC que, per cert, no va votar a favor a la proposta de salari mínim català, ni la CUP o els comuns, han fet accions per forçar aquest increment. Junts és un partit que vetlla pel benestar dels catalans, sense distinció del nivell de renda. En aquest cas, defensar un salari mínim més alt, és defensar els catalans, com ho és quan defensem l’eliminació de l’impost de successions perquè és injust que el paguem pràcticament només els catalans a tota Espanya. Junts per Catalunya defensem els interessos de Catalunya i de tots els catalans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia