Opinió

Llibreries resistents

D’uns anys ençà, sortir-se’n econòmica- ment venent material imprès no és fàcil

Dues llibreries de les comarques de Girona, la Drac d’Olot (el Drac) i L’Altell de Banyoles, compleixen 50 anys. Si arribar al mig segle de vida és excepcional en molts tipus de negocis, en el seu és un fet molt rellevant, atesa l’evolució del ram editorial. Quan van néixer, el 1973, obrir un establiment on vendre llibres devia ser una aposta valenta però no pas suïcida: s’albirava la fi del franquisme, es preveien canvis i la gent tenia fam d’alternatives al discurs oficial. Però d’uns anys ençà, sortir-se’n econòmicament venent material imprès no és fàcil, principalment a causa de la transició cap als formats digitals, i encara més complicat deu ser estrenar un establiment del ram (en aquest sentit, cal elogiar els responsables de la jove Llibreria Isop d’Olot, que ve a ser l’excepció que confirma la regla). Hi ha qui confia en el retorn a l’univers Gutenberg de les futures generacions, però ara mateix el gust pels llibres que es toquen (alguns n’olorem l’interior: aviso que la flaire d’una bona tinta és addictiva) és cosa d’homes i dones de mitjana edat en amunt.

L’Altell ha celebrat l’aniversari fa pocs dies. Aquesta llibreria la porta la Irene Tortós-Sala (filla d’un dels fundadors), que aquests dies ha recordat les dificultats per sobreviure mig segle. Hem de tenir en compte que Banyoles té la sort i la desgràcia d’estar a quatre passes de Girona i això perjudica molts comerços. L’Altell no se’n deu escapar. No obstant, a Banyoles, l’establiment de la Irene ha aconseguit esdevenir una institució cultural, un referent.

Aquest proper dissabte, dia 25, al migdia, farà la celebració el Drac, nom que s’inspira en l’animal fantàstic que hi ha en un dels forjats de l’edifici modernista del qual la llibreria ocupa els baixos. El Drac del Carme farà una cercavila i a les 12 l’impressor, editor i cronista Domènec Moli oferirà una xerrada. Aquesta llibreria la porta també una Irene, la filla del malaguanyat Mia Bonet, que en va ser cofundador. Com a L’Altell, pel Drac hi passen els lletraferits locals i, des de ja fa uns anys, també els interessats en la literatura infantil i els jocs didàctics, un segment al qual dediquen una secció molt àmplia. A les dues Irenes i les seves llibreries, per molts anys!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia