Opinió

mirades

Jordi Grau

Sexe i erotisme, ara i en català

Edicions de la Ela Geminada publica una col·lecció de novel·la eròtica amb llibres d’Anaïs Nin i Manuel de Pedrolo

Edicions de la Ela Geminada va néixer el 2011 a Girona per iniciativa d’Oriol Ponsatí-Murlà amb la idea d’editar en català llibres de literatura i pensament, tant d’autors catalans com estrangers. Han publicat autèntiques joies, com els llibres de Prudenci Bertrana i d’Aurora Bertrana, entre els quals hi ha Vent de grop, de la qual el cineasta Rovira Beleta en va fer una adaptació al cinema, La larga agonía de los peces fuera del agua. Han editat llibres de Josep Roth, Virginia Woolf, Franz Kafka, Oscar Wilde, Rainer M. Rilke i Stefan Zweig, entre altres; clàssics com Sòfocles, i també obres de Joaquim Ruyra i Joan Maragall. El 2018 l’editorial va quedar en mans de Laia Regincós, que continua una tasca necessària que només es pot fer amb molta feina i amor a l’ofici.

Laia Regincós Escura tenia 23 anys quan es va posar al davant d’Edicions de la Ela Geminada. Treballa des del viver d’empresa de la Coma Cros de Salt amb el suport d’Alba Padrós i la dissenyadora Ariadna Rodríguez Miró. Tenen col·leccions de literatura, pensament, infantil i la Biblioteca Prudenci Bertrana, i ara han engegat Idil·lis, de literatura eròtica.

Al país i en català, als anys setanta del segle passat hi va haver dues col·leccions de novel·la eròtica, La Piga i La Marrana. Acompanyaven la mítica La Sonrisa Vertical de Tusquets. Però ara que a les xarxes la pornografia campa lliure, la novel·la eròtica no hi tenia espai. Aquest buit és el que s’ha decidit a omplir la Laia, que de moment ja ha editat dos títols. Al setembre va publicar Delta de Venus, d’Anaïs Nin, en traducció d’Anna Carreras Aubets. I ara acaba de sortir el segon volum, Obres púbiques, de Manuel de Pedrolo, escrita el 1971. Properament editarà La filosofia al tocador, de Sade, i New Animal, una novel·la amb què debuta l’escriptora Ella Baxter. “Hi ha un forat, tenim manca de referents eròtics en català, i venim a omplir-lo”, explica amb passió la Laia. La preocupa que el català quedi relegat als àmbits formals, i el sexe és de tot menys formal. És doncs un pas endavant en la normalització, amb una nova mirada sobre el sexe en una societat hipersexualitzada en què es pot veure La isla de las tentaciones però cal pixelar els mugrons d’una dona a les xarxes socials. “Som una colla de reprimits a qui ens escandalitza qualsevol cosa. Vivim en una societat de cotonet fluix”, explica.

D’aquí deriva la col·lecció de literatura eròtica que vol proporcionar històries de sexe i desig, de fantasia on no tot és plaent. “Defenso una literatura eròtica que pot incomodar però que és a la nostra societat i cal parlar-ne.” Sí, a vegades darrere del sexe hi ha violència “i jo vull remoure el galliner, i amb llibres eròtics és més fàcil fer-ho”. L’apassiona la feina d’editar i fer-ho de manera artesanal. Per això publicarà clàssics eròtics universals, el patrimoni eròtic català i novel·la contemporània, de casa nostra i de fora. Es planteja fer-ho amb un llenguatge col·loquial però no groller. “Trobar l’equilibri serà la clau”, assegura. Una col·lecció necessària, Idil·lis, amb Ela Geminada, que és artesania pura i que parlarà de sexe d’una manera clara i dura perquè, com va escriure Maria Mercè Marçal i recorda la Laia Regincós, “l’escala del desig no té baranes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia