Opinió

Tribuna oberta

Si no és la Llista Cívica, què votaràs?

“Penseu què passarà sense algú que us representi per fer la independència. Penseu que tindrem quatre anys més de concòrdia i enteniment amb Espanya, d’autonomisme, de dependència, de robatori fiscal, de menys català arreu, i de desaparició de tot allò que ens fa ser i sentir catalans

Ja ho tenim aquí! Eleccions anticipades al Parlament de Catalunya el proper 12 de maig ... Sí, us diran que no hi ha pressupostos i tal, però la raó real, la de debò, és el pànic a perdre un modus vivendi, a perdre el poder. En definitiva, la por dels vots i, per tant, la por de l’empoderament popular a través d’una alternativa organitzada per fer efectiva la independència de Catalunya, sigui impulsat per l’ANC o des de qualsevol altre entorn.

Déu n’hi do, tot el que ha passat des que l’ANC va posar en marxa la votació dels seus associats (simpatitzants inclosos) per crear la Llista Cívica. En menys de dues setmanes ha passat tot això. Fem una mica de memòria: crítics contraris a la seva aprovació, impugnació de votacions, iniciativa Ponsatí/Graupera anunciant un nou partit, Lluís Llach dient que es presentarà a les eleccions a l’ANC, aprovació de l’amnistia, i finalment el MHP convocant eleccions anticipades perquè ningú els pugui fer ombra. Ole tu!

La por. Sí, la por, és allò que fa moure la política. Però amb por d’equivocar-se, amb por de moure’s pel que pugui passar, amb por noves propostes només retrocedim. Només amb sentit de país, valentia, decisió i planificació és possible avançar. Renunciar a oportunitats evidents, com la possibilitat de tenir una proposta gestada des de la societat civil per irrompre a les institucions, em sembla ben forassenyat.

Durant les darreres setmanes he tingut l’immens honor d’estar com a ponent a diferents debats organitzats per algunes territorials de l’ANC on hi érem persones favorables a la Llista Cívica i d’altres contràries. Absolutament a tots els debats, en acabar, se m’ha apropat alguna persona per dir-me que havia entrar al debat amb molts dubtes i que en acabar estava ben convençuda de votar sí a la Llista Cívica. I ara us explicaré un secret: en tots els casos em confessaven que els meus arguments els donaven seguretat però qui els havia decantat definitivament pel sí eren els arguments dels contraris a la Llista Cívica.

Arguments del no basats a estar fora dels estatuts de l’ANC, a no estar alineada amb l’esperit fundacional de l’entitat, en lamentables dubtes de gestió de les votacions, en discrepàncies internes i personals (han existit sempre), en propostes per fer com Gandhi, o en confrontar en genèric, quan tots sabem que la gent està fins els pèls, no són gens atractius, semblen més aviat reaccionaris. Si afegim la proposta que fan de crear un nou Junts pel Sí (Junts pel Sí 2) amb els partits autonomistes, fórmula ja fracassada, es veu clarament que no hi ha cap alternativa realista a la Llista Cívica, pel cap baix a curt termini.

Avui, dijous 14 de març, és el darrer dia per tal que els socis i simpatitzants de l’ANC avalin la creació de la Llista Cívica mitjançant la consulta impulsada per l’entitat. Jo ja he votat i he votat sí. He votat sí pels següents motius:

- És una iniciativa propositiva que ens permet liderar i que tothom al voltant hagi de reaccionar anant a la contra, com ha fet el MHP de la Generalitat, Pere Aragonés, ja MHP en funcions.

- És una proposta impulsada per la solvència de l’ANC.

- És una proposta transversal que aglutina tothom que vulgui fer la independència, vingui d’on vingui i pensi el que pensi.

- És una manera de confrontar l’autonomisme allà on es prenen decisions efectives.

- És l’única via per donar veu al milió de vots que s’espera quedin orfes de representació si no hi ha la Llista Cívica.

- Però per sobre de tot, és una autèntica oportunitat per fer efectiva la independència des del Parlament de Catalunya.

És ben normal que tingueu dubtes. És ben normal que en aquest moment hi hagi moltes coses per definir i que això us generi inquietud. Si no ho teniu clar, penseu a qui votareu sense Llista Cívica. Penseu què passarà sense algú que us representi per fer la independència. Penseu que tindrem quatre anys més de concòrdia i enteniment amb Espanya, d’autonomisme, de dependència, de robatori fiscal, de menys català arreu, i de desaparició de tot allò que ens fa ser i sentir catalans. Si no és la Llista Cívica, què votareu el proper diumenge 12 de maig per fer la independència?

Si ets soci o sòcia de l’ANC vota a la consulta que acaba avui mateix a les 23:59 de la nit en aquest link . I si creus, com jo, que no hi ha cap altra alternativa que avançar per fer la independència, no dubtis i vota sí, un sí com una casa de pagès. Votar en contra de la Llista Cívica és perdre una enorme oportunitat per fer efectiva la independència.

I recordeu que la independència es fa, no es diu que es fa. Dubtem menys i fem més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia