Opinió

Som 10 milions

Beure’s el Priorat

El Priorat és una experiència que s’ha de viure, que s’ha de veure. Que s’ha de beure

El cap de setmana passat es va celebrar la 29a edició de la Fira del Vi de Falset, la mostra dels vins de la DOQ Priorat i la DO Montsant, amb la participació d’un total de 71 cellers de les dues denominacions d’origen que comparteixen costers i terrasses al Priorat. La fira s’escampa en l’espai per tota la comarca, amb actes a Bellmunt, Porrera, Gratallops, Torroja del Priorat i la Morera de Montsant, i al llarg del temps amb tastos durant tot el mes de maig a diferents cellers. Una oportunitat única per conèixer de primera mà l’extraordinària oferta vitivinícola d’aquest paradís per als amants del bon vi que és el Priorat.

El Priorat, aquesta terra adusta, com en deia Miquel Martí i Pol, és un territori complex, de contrastos exigents, condicionat per la seva orografia radical i la seva climatologia severa, combinades amb una demografia decreixent i unes infraestructures insuficients, que semblaria condemnat a la irrellevància. Tanmateix la seva resiliència admirable i el seu compromís inequívoc i honest amb la pròpia essència li ha donat una personalitat i un perfil tan propi que causa respecte, i una certa admiració, entre les comarques veïnes i en fa un referent al Camp de Tarragona i al conjunt del país.

El Priorat és moltes coses, totes alhora, però és sobretot una història de lleialtat a la seva naturalesa i als seus orígens a recer de la cartoixa d’Escaladei, les terres del prior. El Priorat és un viatge per la història de l’evolució de la vinya, amb els seus alts i baixos, i de l’art de fer vi i de l’encert de vendre’l. És la garnatxa i la carinyena. El Priorat és la seva terra, la llicorella, les argiles o el panal. És un refugi custodiat al nord per la serra de Montsant, a llevant per les serres de l’Argentera i Llaberia i la mola de Colldejou, a ponent per les serres de la Figuera i del Tormo, i al sud pel riu Ebre, on s’encaminen els seus rius, el Siurana i el Montsant. És una fortalesa bastida amb pedra seca.

El Priorat és un estat d’ànim auster i afable a la vegada, sense massa estridències innecessàries. És la seva gent. Les famílies que resisteixen arrelades a un lloc que genera empremta i defineix caràcter. És la seva cultura i tradicions lligades als cicles del camp i de la pagesia. És un territori viu i dinàmic amb centenars d’iniciatives empresarials vinculades a l’univers del vi i de la gastronomia, del turisme i dels serveis. És innovació, creativitat, passió, música, festa. Artesania, productes agroalimentaris de gran qualitat, mel, formatges... Oli amb denominació d’origen, Siurana. Moltes coses, totes alhora, com dèiem, però sobretot una història de superació que ha estat capaç en els darrers anys de posicionar els seus vins a la primera línia mundial amb una aposta incontestable per la qualitat i l’excel·lència. Una estratègia d’èxit que recull, actualitza i destaca un llegat de generacions. Saviesa col·lectiva arrelada a la terra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]