Opinió

els fils d'ariadna

Projecte de vida

Sovint un pot sentir-se com si estigués buscant el mític cabell de la narració de Cortázar

En un text titulat Pérdida y recuperación del pelo, Julio Cortázar practica aquella màgia tan característica de la seva literatura: dissenyar camins perfectament raonables però que en la seva disposició acumulativa conduiran a l'absurd més delirant. El relat comença amb un plantejament ociós que, de manera graduada, acaba convertint-se en un projecte de vida, en tota una singladura vital. Per lluitar “contra el pragmatisme i l'horrible consecució de fins útils”, un individu proposa fer un nus a un cabell i deixar-lo lliscar pel desguàs del lavabo. Llavors, si no té la sort de trobar-lo de seguida, haurà de lliurar-se al meticulós procés de recuperació d'aquell cabell: haurà de treballar per comprar tot l'edifici per així poder desmuntar totes les canonades i poder llogar indigents que facin una tria dels milers i milers de cabells que trobarà... etcètera.

Alguns aspectes de la nostra època de revolució tecnològica ratifiquen la naturalesa delirant que la imaginació de Cortázar atribueix a la raó. Posem exemples. Molts de nosaltres, per resoldre aspectes de la vida quotidiana, disposem d'una infinitat de codis que, per “motius de seguretat, és millor memoritzar i no tenir anotats enlloc”: el codi de l'alarma de casa, del correu electrònic, de les targes bancàries, el pin del telèfon mòbil... Si per mala sort oblidem algun d'aquests codis, el procés de recuperació de la clau secreta pot ser molt complicat, amb paradoxes tan divertides com aquests sistemes absurds que per poder recuperar un codi t'exigeixen introduir el codi que has oblidat. Un altre exemple. Calculo que necessitaria tres mesos sabàtics per llegir i desxifrar els manuals d'instruccions dels diversos aparells domèstics que ara, a causa de la meva manca de domini, funcionen com funcionen (programes d'ordinador, programació del DVD amb el vídeo i l'antena parabòlica, GPS, descalcificador, programació de la calefacció, robot de cuina, telèfons, estació meteorològica...).

Sovint un pot sentir-se com si estigués buscant el mític cabell de la narració de Cortázar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.