Opinió

anàlisi

Català: fotògrafs de la quotidianitat

En el marc de les Festes Decennals hem pogut assistir a la inauguració de l'exposició La Festa, vista per tres fotògrafs vallencs: Pere Català Pic, Francesc Català-Roca i Pere Català Roca, que fins al 20 de febrer es podrà visitar a la sala d'exposicions de Sant Roc. La mostra és una oportunitat única per veure junts, en un mateix marc, els fotògrafs Català de Valls. La seva ciutat natal ha aprofitat les festes per retre'ls un merescut homenatge. Els ha nomenat fills il·lustres. Si aquest honor recaigués en un sol fotògraf ja seria un fet important. Que afecti una nissaga és un esdeveniment extraordinari. L'exposició ha reunit tota la nissaga entorn d'un tema que ocupa un lloc important en el conjunt de la seva obra: la festa. El comissari de l'exposició, Bienve Moya, un gran activista de la cultura popular, ens diu que “la selecció de les fotografies s'ha basat a buscar aquelles que reflectissin l'alegria de la festa amb l'anècdota innocent, en el lliurament del desinterès”.

Pere Català Pic va ser el retratista de Valls, un excel·lent retratista. Però, si hi ha un adjectiu que descriu i defineix la seva etapa vallenca en tota la seva dimensió, és que va ser el fotògraf de la quotidianitat. Fotògraf de la vida diària i, per tant, també i sobretot de la festa. De la festa entesa, no com un parèntesi o un trencament del ritme diari, sinó com la culminació lúdica i simbòlica del treball estacional. La quotidianitat fotogràfica de Pere Català Pic és el lligam d'unió més expressiu del pare amb els fills. Els Català fotografien la festa per la festa, amb la voluntat expressa de deixar constància gràfica d'allò que és i que algun dia pot deixar de ser.

Però si resseguiu la mostra exposada, si visualitzeu les imatges de la festa que ens han deixat els Català, si feu un repàs al conjunt de la seva obra, us adonareu que aquestes fotografies no són un compartiment estanc en la seva producció, sinó que formen part d'una vasta creació fotogràfica molt sovint elaborada a partir de l'anècdota diària. És precisament aquest fet, la innocent anècdota del comportament individual de les persones, el que dóna singularitat a les fotografies de Pere Català Pic, Francesc Català-Roca i Pere Català Roca: fotògrafs de la nostra quotidianitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.