Opinió

PLAÇA MAJOR

Desconcert

Les esquerres no tenen solucions originals per als grans problemes que ens afecten. El tòpic domina el discurs progressista i sobre la base del tòpic no es poden oferir alternatives que tinguin atractiu

Confesso que em sap greu retreure aquest tema, sobretot perquè s'utilitza sovint com a arma llancívola des de posicions polítiques contràries, i no vénen ganes de col·laborar-hi, però la insistència en la mateixa pedra per ensopegar arriba a produir desconcert.

Fa molt de temps que les esquerres, així, de manera àmplia, no tenen solucions originals per als grans problemes que ens afecten. En part, no és culpa seva, perquè el poder real és en unes altres mans i es fa difícil adobar el que uns altres espatllen sense parar, però la veritat també és que el tòpic domina el discurs progressista i sobre la base del tòpic no es poden oferir alternatives que tinguin atractiu. Hi concorren molts factors i estan afectats per una situació complexa, però, ¿de veritat que no s'adonen que el discurs monolític sobre determinats aspectes de la immigració provoca unes reaccions populars extraordinàriament perilloses? Però anem al tema d'actualitat: Líbia. En poc temps es va passar de la denúncia de la hipocresia occidental perquè no ajudava els rebels –que representaven el poble contra l'opressió– a, quan la intervenció limitada s'ha produït, reclamar que no s'havia d'entrar en guerra de cap de les maneres –i llavors s'hi afegeix qui ha venut les armes, qui vol el petroli, etcètera, etcètera–, o sigui, que Occident és pervers faci el que faci, cosa que potser és certa però que no resol el problema immediat. Arribats a un punt, s'havia de decidir si es feia d'espectador de la massacre o s'hi intervenia. Llavors el discurs ha derivat: per què a Líbia i no a altres indrets?, i fins i tot s'ha afegit que els rebels libis no representen el poble ni són el poble. Hi podem concedir una part de raó, però potser també tenim dret a aclarir si qui no vol la guerra de cap de les maneres prefereix veure esclafats els que –suposadament– lluiten per la democràcia abans d'usar una arma. Les esquerres haurien d'exposar un discurs complet i coherent, no de vagues, per molt bones que siguin, intencions, en comptes d'anar només a la contra.

Nedem o guardem la roba?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.