Opinió

PLAÇA MAJOR

Els abstencionistes

Cal definir-se, mullar-se, participar, embrutar-se les mans, no tenir por de la democràcia, no menysprear els moviments de base i acceptar amb humilitat les lliçons del poble

Més enllà dels resultats, les consultes independentistes donen per a molt. Resulta evident que han constituït el desplegament democràtic més fort i lliure desenvolupat en aquest país durant els darrers trenta anys, com a mínim. Parlem dels partits abstencionistes. PP i Ciudadanos han actuat amb coherència; els independentistes, també. Els altres han fet pena o, si volen l'expressió popular, la puta i la ramoneta. CiU, entre el “sí” públic de Mas i la ràbia espanyolista de Duran, que ha arribat a la indecència per expressar-la. Els socialistes han xiulat per guanyar el centre espanyolista. Però entretinguem-nos en Iniciativa, un partit amb el qual qui signa ha col·laborat durant anys des de la suposició que deixava la porta oberta a la independència, encara que es declarés federalista, i, a més, partidari fervorós de tota mena de consulta, per mínim que sigui el motiu, com a signe de salut democràtica. Els dirigents han volgut fer públic el seu vot: un “sí”, un en blanc i una abstenció, la de Joan Herrera, secretari general. O sigui, llibertat de vot o, mirat d'una altra manera, tàctica Ponç Pilat. Joan Herrera, veu i rostre del partit, es pot abstenir, com Sánchez Camacho i Rivera? No. Aquests darrers, sí, perquè menyspreen la democràcia de base i saben que tenen la legalitat constitucional espanyola a favor; si un dia hi ha un referèndum vinculant per la independència hi participaran amb ungles i dents. Herrera no, pot votar en secret, d'amagat i qualsevol opció, depèn de la seva ideologia, però no es pot abstenir, perquè si ho fa –ho ha fet– menysprea un moviment democràtic de base potentíssim i ell és el rostre i la veu del partit. Tacticisme polític, sens dubte, però equivocat, perquè per fer tots els papers de l'auca i sortir-ne indemne s'ha d'ocupar el centre polític. Si no és el cas, cal definir-se, mullar-se, participar, embrutar-se les mans, no tenir por de la democràcia, no menysprear els moviments de base i acceptar amb humilitat les lliçons del poble quan actua amb alè de futur. I ara vénen eleccions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.