Articles

La nova cultura ja no és urbana

Hi ha experiències que ajuden a comprendre el present i a intuir el futur. Una és llegir articles de fa 80 o 90 anys. Una altra, escoltar gent que viu lluny de les ciutats. Vaig fer les dues coses el passat cap de setmana de Pasqua.

El llibre que em vaig endur al racó que comparteixo amb família i amics a prop de Sort és Defensa de l'avantguardisme, un recull d'escrits publicats als anys vint i trenta pel crític Lluís Montanyà (1903-1985), seleccionats per Joan Herrero Senés, i editats per l'indefallent Quim Torra.

Montanyà, a diferència de Josep Maria Junoy, Carles Sindreu o Sebastià Gasch, ha estat un apòstol oblidat de l'avantguarda cultural catalana. Els seus textos il·luminen zones ombrejades del complex univers d'aquella generació que frisava pels avenços i els canvis. S'emmirallaven en les cultures més inquietes i els enlluernaven els més llunyans imaginaris.

Els fascinava el Blaise Cendrars de l'exotisme i els viatges, reflectits en La prose du Transsibérien, un mite generacional que inspirà a Carles Sentís el mot transmiserià, condensador de l'odissea immigratòria clandestina de l'allau
de jornalers murcians
que arribaven a Barcelona.

La nova estètica i la nova filosofia que predicava Montanyà eren les destil·lades per la civilització urbana, gresol de la modernitat. Es declarava patriota però repudiava el xovinisme i “les mesquineses pairals”. Presumia d'esperit cosmopolita. Propugnava una cultura del cinema, l'esport de masses, el jazz i el music-hall. Cultura urbana total.

La cultura d'aquella modernitat ara ja és antiga. La nova cultura digital, la de la postmodernitat, va més enllà de les grans aglomeracions urbanes. No cal anar a les capitals per accedir a l'oci, tramitar papers o defensar uns drets. Gràcies a Google els ramaders dels Pirineus coneixen avui dades científiques que, en contra de les dèries ecologistes, asseguren que el cabirol, espècie protegida, pot encomanar tuberculosi o brucel·losi a les vaques, que, en cas d'emmalaltir, hauran de sacrificar sense indemnització. Internet frena els abusos de la vella cultura urbana. És la nova avantguarda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.