Opinió

PLAÇA MAJOR

Santuari Mona

Espai per a la conscienciació social, per a la formació mediambiental d'escolars

La recerca s'ha dit que ha de ser un pal de paller per a la recuperació econòmica. Sobretot, la recerca aplicada i la transferència de coneixement; lliçó que els professors d'universitat tenim força apresa i interioritzada. Ara bé, a vegades, hi ha treballs que tenen aplicacions no tan visibles a curt termini, que no generen un increment de la riquesa immediat. Són treballs, però, importants per construir la nova societat del coneixement, la que diuen que ha de treure'ns de la crisi. Treballs de conscienciació, de revalorar la universitat com a centre de reflexió crítica.

Vaig conèixer la Fundació Mona per casualitat, gràcies a una amistat del Vendrell. A Riudellots de la Selva, entre l'Eix Transversal i la Costa Brava, hi ha més de 5.000 metres quadrats d'instal·lacions destinats a deshumanitzar aquells ximpanzés que, per un contacte sistemàtic amb l'home i viure fora del seu hàbitat natural, han desenvolupat patologies que no els permeten una reinserció en el medi. Ara, hi ha 13 ximpanzés i, a més a més, 4 macacos. En aquest santuari són tractats i, a la vegada, conformen un objecte d'estudi interessantíssim per als amants de la primatologia. Aquest pot ser, per exemple, un dels casos que abans esmentava. Segurament, l'estudi del comportament dels primats no servirà, a curt termini, perquè les empreses tinguin millores en la seva producció; però sí que és necessari que formi part del pòsit científic del país, Catalunya, que ha de millorar, diàriament, tot el seu sistema universitari i de centres de recerca perquè siguin competitius a escala internacional. Per crear referents científics.

Però, fora de la recerca, un país també ha de créixer en valors; ha de muscular la seva societat. I, en aquest cas, Fundació Mona és un espai ideal per a la conscienciació social, per a la formació mediambiental d'escolars (o altres col·lectius) que comproven in situ els efectes provocats a alguns primats per un tracte inadequat per part d'una espècie dita superior. Més enllà de les declaracions antitaurines, dels moviments ecologistes que agafen la bandera política, hi ha iniciatives que tenen poc ressò mediàtic però que són tant o més importants per construir una societat compromesa amb la natura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.