Articles

Ull de peix

Sobre l'humor

Passar d'anar en burro a l'ordinador pot ser perillós per a la salut mental

Tinc la convicció que el sentit de l'humor és un magnífic termòmetre per graduar el grau d'evolució d'una societat. He dit en altres llocs que l'humor espanyol ha evolucionat i ha estat capaç de deixar de fer acudits sobre els catalans, els “paletos” o els homosexuals. Un humor que, antany, mesurava el grau d'aïllacionisme d'una Espanya ancorada en el passat. A les darreres dècades, però, hi ha humoristes capaços de riure's d'ells mateixos, i fins i tot de l'indiscutit i indiscutible rei que va nomenar Franco.

Tot i això –atenta al Club de la comèdia i altres amenitats– he observat un retrocés general: els acudits de catalans han tornat i les grolleries sexuals tornen a proliferar (un acudit verd pot ser una meravella; una grolleria és una grolleria, però). Crec que la culpa la té Almodóvar, i que em perdoni el famós cineasta. Al seu redós ha crescut una fauna d'almodovarians que l'imiten, i, com sol passar, només n'imiten la superfície. Pensant-se que tenen la clau d'humor “modern”, es trenquen de riure davant d'algun objecte o idea kitch: com més ridícula millor, i et diuen: “Això sí que és trencador!”, assenyalant una Barbie o dos cors entrellaçats amb la frase a sota “Amor etern”. Et miren amb suspicàcia: una dona vella veges què ha de saber del “nostre” humor, el de la gent jove i enrotllada!

No són aquests els únics que fan xixines l'humor àcid, crític i ocurrent que havien començat a sotjar. Hi ha una altra fauna que fa estralls, i aquí sí que em dol l'ànima dir-ho: la de les marujones joves que creuen que “la causa” de les dones és un concepte antiquat i que el feminisme és una secta perillosa, quasi tant com el comunisme, l'anarquisme o el sindicalisme (ecs!). Com que els mascles del seu voltant els riuen les gràcies, creuen que són d'una modernor i d'un enginy enlluernador, oblidant que l'humor és una qüestió de talent; dones joves que no passen de reaccionàries, d'aquelles que pensen que la violència contra les dones és justificable: un 40% dels enquestats pel govern espanyol que opinen així són dones. I és que passar d'anar en burro a l'ordinador de vegades és perillós per a la salut mental.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.