Opinió

LA GALERIA

La petja de l'infatigable divulgador de l'Agenda

Jordi Planas recorre els pobles i truca a les portes de coneguts i saludats per organitzar cada any les presentacions de l'Agenda

En Jordi Planas i Bosch és un d'aquells personatges que si no existís algú hauria d'inventar.

Fill d'Arbúcies, planxista jubilat, avi orgullós, entusiasta incorregible amb Nicaragua i Llatinoamèrica sempre al cor, és el motor a casa nostra de l'Agenda Llatinoamericana, un producte únic i extraordinari que un bon dia van gestar des del Brasil i Panamà el bisbe Pere Casaldàliga i el teòleg José María Vigil, i que arriba a la vint-i-unena edició. Pensada per aquests dos guies de la teologia de l'alliberament, l'Agenda és una obra col·lectiva, aconfessional i macroecumènica. De fet, va sorgir com una mena de resposta als fastos del 1992, quan es commemoraven els 500 anys de la trobada entre dos mons, per dir-ho d'una manera correcta. En Jordi Planas, sempre militant, es va apuntar ràpidament a la divulgació d'aquesta eina necessària, que cada any es dedica a un tema diferent que és desglossat per signatures de prestigi internacional. Sense anar gaire lluny, entre la llista de col·laboradors de l'Agenda 2012 hi trobem els teòlegs Leonardo Boff i Frei Betto, l'escriptor Eduardo Galeano i l'educadora Cécile Barbeito. A l'Agenda hi tenen cabuda tots els temes, des del compromís polític fins a l'ecologia, des de la religió (sempre partint d'un ecumenisme de suma) fins a la reflexió sobre el món on vivim. S'edita en vuit idiomes i es distribueix en uns vint-i-cinc països. Precisament, l'any passat José María Vigil va ser a l'assemblea de Sant Feliu de Guíxols, on va qualificar amb un 10 la tasca que fa la comissió gironina de l'Agenda, amb l'imprescindible Jordi Planas recorrent els pobles i trucant a les portes de tots els coneguts i saludats per organitzar presentacions de la Llatinoamericana. En aquests temps de greu crisi econòmica i de valors, l'Agenda dedica les seves pàgines a la utopia indígena del bon viure, en la seva expressió quítxua sumak kawsay. El teòleg Vigil ho explica en la presentació: “El bon viure s'ha de combinar amb un bon conviure... que no és pas la bona vida insolidària, ni viure millor de l'acumulació o del progrés indefinit a qualsevol preu.”

L'economista i pastisser Josep Manel Busqueta presentarà l'Agenda Llatinoamericana 2012 divendres al centre cultural La Mercè de Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.