Opinió

La independència i els votants de CiU

Falten vint-i-cinc dies per les eleccions espanyoles i el cert és que en les converses de carrer no es detecta precisament una gran eufòria per parlar-ne, ni tan sols per comentar les propostes dels principals partits, o bé perquè passen desapercebudes entremig de la greu crisi econòmica, la mort de Gaddafi i la renúncia definitiva a la violència per part d'ETA, o perquè, en el cas del partit al qual tothom dóna com a guanyador en l'àmbit de l'Estat, perquè no n'ha fet cap que pugui provocar-li la pèrdua d'un sol vot. En aquest clima hi ha qui pensa que a casa nostra la política d'austeritat del govern de la Generalitat passarà factura a CiU: les retallades, vaja, sobretot pel que fa a la sanitat. Dins de CiU hi ha qui diu que les enquestes ho reflecteixen, però que la situació és la que és i que és un acte de responsabilitat fer el que s'està fent i no esperar a fer-ho el dia 21 de novembre com faran a les Espanyes.

Es fa pública, però, l'enquesta del CEO, que, en contra de tot això, dóna encara sis punts en intenció de vot a favor de CiU, que aguanta molt millor que el PSC, que situa com a segona força amb un 16,3% d'intenció de vot. I es confirma, això sí, l'augment de vot del PP, el manteniment del d'Iniciativa i, sorprenentment, una recuperació clara d'Esquerra, que cal atribuir a Oriol Junqueras i al candidat Alfred Bosch. La gent, però, no parla de les eleccions i el que els preocupa és la situació econòmica i, sobretot, la xacra de l'atur. Però aniran a votar i buscaran qui millor els pot resoldre els problemes actuals. Les opcions més conservadores, doncs, ho tenen a favor perquè ha estat així tradicionalment en aquest tipus de situacions. El PP sap que res li farà perdre la victòria a Espanya, però a Catalunya, com sempre, les coses no seran del tot iguals pel paper que té CiU. Els populars obtindran molts més vots i el PSC patirà una gran davallada. Cal veure, però, el paper que els ciutadans reserven a CiU, si els votants de CiU se'n senten, de les retallades. Governarà Rajoy i a veure quin paper reserva als catalans. Que tingui clar, però, que molts votants de CiU són dels que també han dit que votarien “sí” a la independència. El sentiment independentista creix a tot arreu menys a les urnes, però això pot canviar. I CiU hi tindrà molt a dir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.