Opinió

La contraportada

Tanquen la llibreria

Girona està perdent la majoria de les seves llibreries; en una població de cent mil habitants actualment només en queden obertes quatre o cinc

Ens arriben informacions que la Generalitat té la intenció de clausurar la seva llibreria, situada als baixos de l'edifici de Santa Caterina, al carrer Joan Maragall. Aquesta llibreria va ser inaugurada fa poc temps, traslladada des de l'anterior seu als baixos de l'actual subdelegació del govern estatal, a la Gran Via. No es van estalviar res en instal·lar-la, dotant-la de molt d'espai, amb tot luxe de detalls, i acompanyant-la de l'oficina d'informació. El cert, però, és que sempre que hi hem anat ens hem trobat sols, en un clima d'una asèpsia absoluta, envoltats de guies turístiques, mapes, llibres il·lustrats i volums d'estudi per tal de preparar les oposicions de mosso d'esquadra, guarda forestal o bomber... i poca cosa més.

Desconeixem els motius d'aquest tancament –si és que arriba a produir-se–, però podem comprendre que tenen a veure amb l'escassa rendibilitat o el dèficit que el seu manteniment comporta. De fet, els autors del projecte no van considerar que si ja és difícil que la gent accedeixi a peu pla a una llibreria, ho és molt més que hagin de pujar una rampa o una escala i perdent visibilitat els aparadors, en aquest cas inexistents. D'altra banda, no podem perdre de vista que aquell edifici d'oficines burocràtiques no gaudeix del més mínim atractiu humà: la majoria de la gent que hi accedeix –no parlem dels funcionaris– ho fan per força, perquè no queda altre remei, davant de la necessitat de determinants tràmits o requeriments. Sempre vam dir que no era el lloc adequat per a unes multioficines, que ocupen el que hauria de ser el centre comercial de la ciutat, i no una fàbrica de papers i correus electrònics. I la llibreria allà és una mena d'espai afegit, servit per persones molt correctes i prou.

Girona està perdent la majoria de les seves llibreries. Recordem algunes de les que en uns anys han tancat: la llibreria Poch Call, al pes de la Palla; la llibreria Franquet, a l'Argenteria; la llibreria Pla Dalmau, primer a la Rambla i després al carrer Bern; la llibreria del carrer Migdia; la llibreria Utòpics, al carrer Emili Grahit; la llibreria Bayer, a la Rambla; la llibreria Gual, a Santa Eugènia; la llibreria Universitària, a la pujada de Sant Domènec; la llibreria Setè Cel, aquesta a Salt; la llibreria de vell instal·lada al començament del carrer de la Barca... i segurament en aquest recompte ens en deixem alguna. Ara en queden obertes quatre o cinc de generals, per a una població de cent mil habitants!

La veritat és que no ens en podem sentir satisfets. Sembla que aquesta ciutat cada vegada llegeix menys i pot prescindir tranquil·lament d'uns establiments que són llocs d'encontre amb els millors autors de tots els temps, on l'enginy de l'escriptura, de la història, de la narració, ens conviden a somiar amb altres vides, amb altres llocs, per tal de sentir-nos un xic lliures i no tan encotillats en la rutina d'una ciutat fantasma.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.