Opinió

LA GALERIA

La Llatinoamericana, imprescindible

La voluntat dels autors és que l'agenda es regeixi per l'ecumenisme de suma, i les festes protestants s'han ‘sumat' a les catòliques

Al crit de “Llibertat, llibertat!” el dijous 31 d'octubre es presenta a Girona la campanya de l'Agenda Llatinoamericana Mundial del 2014. Des de fa 23 anys, el teòleg José María Vigil i el bisbe Pere Casaldàliga lideren aquesta agenda, que es pot considerar un llibre, i que es publica en uns 25 països. Aquesta obra col·lectiva està pensada com un instrument pedagògic i com un material de treball a les escoles, per a les reunions d'entitats i per a les classes d'alfabetització d'adults, i també perquè els textos es puguin transcriure a butlletins i revistes d'altres associacions. La declaració d'intencions dels promotors és indiscutible: en el mes de febrer del 2014 hi trobem l'aniversari de quan el 1999 Hugo Chávez va assumir la presidència a Veneçuela i va néixer la Revolució Bolivariana, i en el mes de juny, l'aniversari de l'empresonament i posterior exili de l'escriptor uruguaià Eduardo Galeano, l'autor de Las venas abiertas de América Latina, un assaig imprescindible per entendre l'evolució d'aquells països des de la colonització fins a la independència. La voluntat dels autors és que l'agenda es regeixi per l'ecumenisme de suma, i en el santoral les commemoracions protestants s'han sumat a les catòliques. L'agenda és aconfessional i macroecumènica: “S'emmarca en aquest món de referències, de creences, valors i utopies comú als pobles i homes i dones de bona voluntat.” La llista d'il·lustres col·laboradors, entre els quals hi ha alguns dels principals activistes de la teologia de l'alliberament, és molt llarga: Adolfo Pérez Esquivel, Federico Mayor Zaragoza, Jon Sobrino, Frei Betto i Leonardo Boff, però també hi ha noms de casa, com ara la periodista Rita Marzoa i la tècnica de museu Imma Parada. En el cas de les comarques gironines, darrere de tot plegat hi trobem l'incansable Jordi Planas, que fa poc va fer una ruta per diferents països llatinoamericans per constatar que una cosa és l'economia emergent que diuen que hi ha a llocs com per exemple el Brasil i Xile, i l'altra és la realitat social de les comunitats indígenes i de bona part de la població. Els actes continuen el 5 de novembre amb la projecció del documental Anada i tornada, les causes pendents de llatinoamèrica. Equador, Amèrica central i Mèxic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.