Opinió

LA GALERIA

Aniversari a les Preses

Miquel Duran diu que l'escola de les Preses no ha de ser una “fàbrica de pintors”, sinó un lloc on la gent conegui i valori l'art

Aquest any en fa vint-i-cinc que, a les Preses, es va fundar l'Escola Plàstica del Centre Cultural. Va ser a idea i petició del meu amic pintor Miquel Duran, acceptada per unanimitat pels components de la junta directiva del dit centre, que el van nomenar director. I n'és director des de fa vint-i-cinc anys, de moment. De moment, també, per les aules de l'escola hi han passat més de 300 alumnes, tant de fora com de la comarca de la Garrotxa.

A l'escola s'hi practiquen diverses tècniques artístiques amb l'objectiu de suscitar inquietuds i obrir nous camins als alumnes que hi participen. Aquesta és la –diguem-ne– declaració d'intencions inicial que, igual que el director, també encara es manté amb plena vigència, vint-i-cinc anys després. S'hi fa model natural, pessebrisme, dibuix, pintura a l'oli, pintura a l'aire lliure, aquarel·la, construcció de petits mobles, restauració i manualitats, i s'organitzen sortides didàctiques a museus i exposicions.

Les idees d'en Miquel Duran sempre han estat molt clares i concretes. L'escola –diu– no ha de ser una “fàbrica de pintors” sinó un lloc on la gent conegui i valori l'art, i els alumnes han de ser un grup d'amics i amigues que estimin el que fan, que tinguin l'ull amatent i interessats en totes les manifestacions artístiques. És conegut i notori l'entusiasme del director amb relació a tot allò que l'envolta dins l'escola: parla amb gran vigoria, creu en la feina que hi fa i es mostra venturós d'ensenyar les obres dels alumnes (petits i grans) i l'historial de la “seva” escola.

Ultra tot això, que aquesta escola sigui a les Preses també és una mena de sorpresa. I ho dic perquè els qui no han entrat mai al poble i només hi passen, podrien pensar que les Preses és un carrer llarg, com de pas, nascut a banda i banda de la carretera, amb algunes empreses de serveis, i para de comptar. Res de tot això, les Preses té una personalitat pròpia, ben definida, i un passat important. No ho diria ningú, però del poble i el seu temple parroquial ja n'hi ha notícia a l'any 922, en el testament en què un personatge anomenat Elionardis llega tot el terreny alodial de les Preses i el Corb a la seva esposa Ricardis: història de la llarga, arrelament al país, suc nacional. També s'hi ha arrelat l'Escola de Plàstica que porta (i que sigui per molts anys encara) el meu amic Miquel Duran.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia