Opinió

La columna

‘Sapiens sapiens'

Quan van —vam— deixar de ser uns caníbals bàrbars per esdevenir mínimament ‘sapiens'?

A Serinyà (Pla de l'Estany) han trobat més ossos d'un ancestre que es va desenterrant per peces amb intervals d'anys, com en una telenovel·la que no s'acaba mai. Però cada vegada en sabem més: que es tracta de l'Homo sapiens conegut més antic de Catalunya i que no és un homo sinó una dona. A qui ja es coneix com a dama de Serinyà li calcula una antiguitat d'uns 22.000 anys, molt més jove i propera a nosaltres que el desgraciat de Talteüll (al Rosselló, Catalunya Nord), un diguem-ne home del paleolític inferior a qui fa uns 45.000 anys li van foradar el crani probablement per xuclar-li el cervell. En tots dos casos es parla del “primer català”, una etiqueta periodística que fa morir de riure.

Els antropòlegs i els arqueòlegs interroguen els ossos històrics amb tomografies, anàlisis espectrogràfiques i d'ADN, però les recerques no resolen algunes preguntes inquietants: quan van —vam— deixar de ser uns caníbals bàrbars per esdevenir mínimament sapiens? Jo no sé si són gaire sapiens l'il·luminat que s'autoproclama califa i exigeix obediència immediata a tots els musulmans del món, el mujahidí que es fa retratar amb aire triomfal exhibint cinc caps decapitats i la personalitat que declara sense parpellejar que Israel bombardeja escoles i hospitals perquè els palestins hi amaguen armes. L'Homo sapiens actual és tan sapiens que organitza sofisticadíssims dispositius per rescatar infectats pel virus de l'Ebola amb tanta precisió quirúrgica que només evacua els individus del primer món que estan en perill. I no sé si la dama de Serinyà era més primitiva o més evolucionada que Mariah Carey, que es gasta 200.0000 dòlars enviant els seus gossos a un hotel de luxe britànic per a animals que té serveis canins com ara spa, massatge i cine. Em pregunto quina diferència hi ha entre els homes de cromanyó i els actuals, que la ciència qualifica amb un redundant sapiens sapiens.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia