Opinió

La columna

Per què fumen els joves?

Il·lustra la complicació enorme d'educar els més joves des de la responsabilitat

Els joves fumen avui per la mateixa raó que fa cinquanta i cent anys, per fer-se el gran; per ingressar a la colla dels que fumen, que són majoria entre el jovent; per autoafirmar-se; per traspassar amb el ritual d'iniciació del tabac la ratlla que separa la infantesa del món dels adults –o de la primera adolescència, a la segona, que avui no s'acaba fins passada la trentena–; per desafiar les normes i rebel·lar-se contra les admonicions de no fumar; per demostrar als altres i a ells mateixos que tenen personalitat, que no són fleumes, que si s'ha de fumar i beure, ho poden fer com el que més…

A diferència de fa cinquanta o cent anys, la informació sobre els efectes nocius del tabac és avui aclaparadora. I les lleis limiten enormement la socialització del tabac: han quasi desaparegut aquelles atmosferes carregadíssimes de fum que feien plorar els ulls i picaven a la gola, aquells núvols pudents que omplien els llocs de treball, els bars, les reunions socials i els espectacles públics, fins i tot a l'aire lliure. Tot i així, els joves comencen a fumar en edats cada vegada més precoces. Per què?

No tinc la resposta a una pregunta de més calat d'allò que sembla a primer cop d'ull. Que a pesar de tot els joves continuïn fumant il·lustra la complicació enorme d'educar els més joves des de la responsabilitat. Ja pots informar i dir-los que vigilin, que fan el contrari per sistema, diuen pares, mestres i educadors. Perquè és l'edat més difícil i als adults els costa trobar un equilibri entre el control i la llibertat, entre la informació i el sermó, entre l'amenaça i el mirar cap a una altra banda. Perquè qui diu tabac, diu alcohol, droga, pràctiques sexuals de risc o exposicions imprudents a les xarxes. Qualsevol persona que convisqui amb adolescents i preadolescents sap que són qüestions cada vegada més complexes que van més enllà del fumar o no fumar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia