Opinió

De set en set

Hegemonia

El dia que va prendre possessió de l'Ajuntament de Barcelona, la nova alcaldessa va deixar anar, desafiadorament: “Feu-nos fora si no fem el que hem dit que faríem.” (Si podeu, hauria hagut d'afegir.) El que fa por, en aquest cas, no és que no facin el que han dit que farien sinó que ho facin. Per poc que compleixin el seu programa, la capital de Catalunya es convertirà en un laboratori d'experimentació d'extravagàncies que la portaran a la ruïna. I els seus primers passos semblen indicar que estan decidits a intentar-ho. Fer-los fora no hauria de ser gaire difícil, ja que només tenen 11 de 41 escons al consistori, però, per diferents raons, tothom prefereix donar-los una oportunitat.

Els catalans, en general, pateixen de kerenskisme –Kérenski era un dirigent de la revolució russa que els bolxevics van enderrocar manu militari–, és a dir de la incapacitat de veure enemics a l'esquerra i de la il·lusió que una mica de desordre va bé per fer justícia. A més, els catalanistes tenen la pretensió que la seva causa és tan d'esquerres i tan progressista que no hi haurà esquerranista al món que no l'aplaudeixi. No ha passat mai, però sempre s'hi recau. La Carme Forcadell es va acomiadar amb aquesta gràcia: “Una victòria de Podemos facilitaria la negociació per la independència.” Com si els afers d'Estat depenguessin només del govern de torn i com si aquests demagogs, arribat el cas, haguessin de ser especialment proclius a la desintegració de l'Estat que aspiren a governar. Ni ho són, ni han dit que ho serien; tots els polítics tenen algunes coses sobre les quals no menteixen. Quan diuen que aspiren a l'hegemonia, què és el que costa tant d'entendre? Això sí, d'exercicis retòrics no se n'estaran, però quan algú deixa anar que “la casta española ha insultado a los catalanes”, no sona igual que els elogis al “honrado y laborioso pueblo catalán” que no faltaven en cap discurs del règim anterior? D'aquesta manera, recolzant tota l'estratègia en una esperança, anem perdent temps i recursos, i obrint les portes a tota mena de desastres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia