Opinió

la crònica

Pot sortir bé

El dilluns 29 de juny vaig intentar escriure l'article que ha de sortir el 6 de juliol. El titulava “Voleu dir que anem bé?”. Feia un repàs molt sumari del procés després de l'èxit del 9-N fins al dia d'avui. Enumerava la proposta del president Mas de llista única, i la de Junqueras de llistes separades, però amb alguns punts en comú. La CUP també optava per aquesta línia. Parlava de com vàrem perdre més de dos mesos discutint si era millor una cosa o l'altra i tots veien en els altres intencions partidistes. Les entitats sobiranistes, juntament amb ERC i la CUP, volien eleccions ràpidament (mes de març). El president Mas ho acceptava sempre que fos amb una llista unitària. I així, enmig d'un cert desconcert i desànim, arribem al 14 de gener i se signa, per part de CDC, ERC, l'ANC, Òmnium i l'AMI, que les eleccions seran el 27 de setembre i amb llistes separades. Les aigües sembla que tornen a mare.

Però vénen les eleccions municipals i l'independentisme guanya en nombre de vots, regidors i alcaldes. A Barcelona, però, Ada Colau i el seu moviment guanyen amb 17.000 vots (11 regidors), que fan que tinguin majoria simple. Aquest fet és fonamental per entendre tot el que vindrà després. CIU queda molt afectada i desconcertada. I es torna a plantejar que, si haguessin anat junts amb ERC, haurien guanyat. És en aquest moments quan té lloc el trencament de CIU. Tot plegat porta el president Mas a proposar a les entitats sobiranistes que promoguin una llista, a la qual s'afegiria, si calia, tancant-la, diu. De fet, es traspassa a la societat civil allò que els partits no han resolt. L'ANC, Òmnium i l'AMI estudiaran el repte i consultaran les bases.

Era en aquest punt quan, per casualitat, em comuniquen que la territorial de la Selva de l'ANC té reunió a l'auditori de Santa Coloma de Farners. Tenia previst assistir al primer ple del nou Ajuntament, però prefereixo anar a l'auditori. Jordi Sànchez, president de l'ANC, fa una exposició de la situació actual i com hi pot respondre l'ANC. Queda clar que proposaran a Òmnium i a l'AMI fer una llista totalment transversal per presentar-la als partits polítics independentistes.

Això faran si el resultat de la consulta als socis és afirmatiu. Observant les reaccions dels participants en la territorial de la Selva, la resposta no té dubtes, serà afirmativa, tot i que la pregunta clara-clara no ho és.

Si això passa, tal com ha passat, quina serà la resposta dels partits polítics? El dia 1 de juliol, el president d'ERC, en declaracions a la ràdio, diu que ell, els seus diputats i el conjunt de la militància estan disposats a renunciar a presentar-se el 27-S si la societat civil proposa una candidatura només amb independents i amb l'objectiu d'aconseguir la independència. Junqueras, però, continua pensant que és millor la fórmula de llistes separades amb punts en comú.

Finalment aconseguirem una llista unitària? Segur que és la millor alternativa per guanyar el 27-S? Aconseguirà engrescar i il·lusionar la societat? Esperem que CDC i fins i tot la CUP hi estiguin d'acord. Sembla que la llista transversal de les entitats sobiranistes també demana que els partits acordin abans del 27-S, el full de ruta pel 28-S.

Han de tenir pactada la composició del govern, que ha de ser preferentment de partits polítics. Cal recordar que només el president de la Generalitat ha de ser diputat. Segur que la ciutadania es tornaria a il·lusionar d'una manera excepcional. Espero que les càtedres dels tertulians i articulistes no ho espatllin tot (podrien fer vacances). A partir d'ara poden passar moltes coses, algunes de les quals totalment imprevisibles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia