Opinió

la crònica

Certeses i incerteses

El camí que està fent Catalunya presenta un conjunt d'incerteses que fan por a molta gent. Però també hi ha unes quantes certeses que fan absolutament esperançadores les properes eleccions.

Certeses

Catalunya és una nació digui el que digui el Tribunal Constitucional. La realitat de segles i el reconeixement del món no deixa d'existir perquè ho digui el TC o qualsevol llei. I tota nació és, com a tal, un ens jurídic i polític, digui el que digui el TC.

Davant d'aquesta realitat, podem aplicar la declaració del juliol del 2010 del Tribunal Internacional de l'Haia, que diu: “Declarem que no existeix en dret internacional cap norma que prohibeixi les declaracions unilaterals d'independència.

”Declarem que quan hi ha contradicció entre la legalitat constitucional d'un estat i la voluntat democràtica, preval aquesta segona. I declarem que en una societat democràtica, a diferència d'una dictadura, no és la llei la que determina la voluntat dels ciutadans, sinó que és aquesta la que modifica quan sigui necessari la legalitat vigent.”

Una altra seguretat i certesa, ara gens bona, ens porta a afirmar que l'status quo actual desemboca en l'afebliment i, en definitiva, la mort de la nació catalana. Seguir tal com estem és un autèntic suïcidi. També és plenament cert i segur que, a curt i a mitjà termini, no hi ha cap signe de canvi en les institucions de l'Estat espanyol que pugui fer preveure un altre panorama per a Catalunya.

Si el vint-i-set de setembre Junts pel Sí i la CUP no tenen majoria d'escons ho passarem molt i molt malament. I si no tenim majoria de vots ho tindrem molt difícil i complicat. Segurament no ens en sortirem.

Una certesa a favor de la independència es troba en els estudis de la majoria dels economistes de les universitats i la pràctica totalitat dels organismes econòmics internacionals que asseguren que una Catalunya independent és plenament viable en l'aspecte econòmic. Si tenim presents els estudis aplicats a la situació concreta i real catalana no hem de tenir cap dubte que ens podem pagar perfectament les pensions, la sanitat, l'educació, i tot allò que en diem la societat del benestar.

Incerteses

No sabem quina serà la reacció de l'Estat espanyol i les seves institucions davant la victòria del sí i de l'inici del procés cap a la independència i de la desconnexió amb el regne d'Espanya. Hem d'estar preparats per a tot. Però segur que no podran fer tot el que voldrien perquè estan dins de la Unió Europea.

No sabem amb certesa quines seran les respostes internacionals davant la independència de Catalunya. Però mai serà la de desautoritzar i rebutjar un procés plenament pacífic i democràtic. Allò més possible és que s'asseguin i dialoguin.

Tampoc sabem quina serà la reacció dels partits directament contraris, (PP, Ciudadanos, PSC-PSOE). Acceptaran el resultat de les urnes si Junts pel Sí i la CUP tenen majoria d'escons i de vots? Seran demòcrates i es posaran al costat del poble? Diran que les eleccions només eren per escollir un Parlament i que no tenen cap valor plebiscitari? Continuaran afirmant que la llei espanyola i la Constitució estan per sobre de la voluntat popular?

En un estat plenament democràtic tots aquest interrogants no es plantejarien. Però l'Estat espanyol és l'Estat espanyol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia