Opinió

De set en set

Per Nadal, demaneu l'Amnistia

Algun dia, quan la remor hagi passat i els tambors de guerra deixin pas al ple domini de la Terra per les classes mitjanes, i quan els líders i els seus adlàters de la destrucció del món tinguin la gentilesa de cedir la preferència a l'home del carrer i a la gent corrent, si és que aquest “algun dia” tal vegada s'esdevé, aleshores, amb les mans brutes de la feina, ens asseurem a taula per parlar de Jordi Pujol i Soley. Vaja, estimat lector, que a mi em sembla que Pujol no és un delinqüent econòmic i fiscal i no es mereix l'anatema de tothom. I m'agradaria pensar, i de fet ho penso, que més gent és del parer que no hem d'acceptar el linxament de la multitud contra un home sol.

En la història universal hi ha exemples a manta de patums amb incomptables morts a l'armari que formen part de l'àlbum de mites. Persones que han estat magnificades i s'han convertit en model o prototip de les gestes històriques de cadascuna de les nacions. N'hi ha a tot el món i de totes les èpoques, d'Orient a Occident i des de l'edat mitjana i abans fins a l'edat moderna i la contemporània. Persones que, a més de guanyar-se la fama pròpia a canvi del martirologi dels altres, sovint han fet fortuna a partir dels botins agafats com a profit de les victòries en maniobres reeixides. I la fama i fortuna d'aquestes persones, forjadores d'imperis, races o ideologies, són acceptades sense el consol de la crítica.

Apuntar-se a censurar la conducta de Pujol és un acte reflex de la societat i, probablement, la manera més fàcil i senzilla de què disposa la societat mateixa per netejar-se la consciència. Com feia l'antic poble d'Israel, Pujol és el boc emissari a qui s'imputen els torts dels altres. És el malvat i l'odiós. Així, la Catalunya dels temps que corren, en lloc de reaccionar de forma racional i lògica, ho fa d'acord amb les direccions de la religiositat i la màgia. A banda que, en matèria andorrana (que cadascú faci inventari de les corrupteles familiars), no es pot acorralar un home sol quan “Tots som Pujol”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia