Opinió

Keep calm

‘Mori el Merma'

Que dos teatrers acaben en presó per haver representat una ficció satírica demostra que Espanya camina com els crancs

La gent d'una certa edat recordarà aquella fantàstica obra de Claca Teatre, inspirada en l'Ubú Rei, que feia servir titelles, màscares i decorats de Joan Miró. Parlem d'un moment en què encara cuejava la figura de Franco, mort feia poc, quan la democràcia era feble i tremolosa, i d'un espectacle de titelles que tothom que el veia entenia de què estaven parlant. Mori el Merma era un mori a tot el que el franquisme i les dictadures representaven i representen encara. Miró parlava amb una claredat i una contundència dignes d'admiració quan deia que Franco era “l'encarnació de les tenebres, la mà
de ferro de l'Espanya més negra, la força sinistra que sembra de sal els territoris on ha de créixer la llibertat”. La representació, aclamada arreu
dels Països Catalans i en mig Europa, no recorde que tingués en cap moment cap problema legal. I encara el 2015 es va fer una exposició a Alacant sobre l'obra, on es recuperava el vestuari, l'escenografia i la trama.

Si l'espectacle de titelles de Joan Miró no va tenir cap problema, no ha passat el mateix amb un altre espectacle de titelles, també per a adults, que ha acabat portant els seus autors a presó, després d'una accidentada representació a Madrid. Els dos membres de Títeres desde Abajo, han estat uns dies privats de llibertat, embolicats en una espiral de bogeria i misèria intel·lectual que paradoxalment els està donant la raó sobre tot el que volien denunciar en el seu espectacle. Un espectacle que, en tot cas això sí que és cert, es va programar per error davant un públic infantil quan era per a un públic adult.

És inconcebible que a l'any 2015 siga possible que dos teatrers vagin a presó per haver representat una ficció satírica sobre com es comporta el poder. Per una escena, a més!, on en la millor línia de Darío Fo ensenyaven com la policia pot incriminar algú de forma falsa. És inconcebible però demostra que Espanya en moltes coses camina com els crancs. Sort en va tenir Miró!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia