Opinió

LA GALERIA

Consells d'exalcaldes

Han deixat
de banda les ambigüitats absurdes dels polítics en actiu, que parlen i parlen per no dir res

La reivindicació d'una burgesia empordanesa

compromesa amb la terra i la seva gent –colors polítics i ideologies a banda– ha estat un dels punts de trobada de tres exalcaldes figuerencs que van marcar el destí de la ciutat durant gairebé tres dècades. Marià Lorca, Eduard Puig Vayreda i Joan Armangué van debatre el passat, el present i el futur de la seva ciutat. Tres alcaldes, amb tres visions diferents de Figueres, que havien discrepat sobre el model de ciutat, que havien estat adversaris polítics, i que avui veiem com tres homes savis (entesa l'experiència i el bagatge polític, empresarial i humà com saviesa). Tots tres fa pocs dies van coincidir al celler Espelt de Vilajuïga, en una conversa sobre la ciutat.

Es nota quan la gent que havia tingut responsabilitats està de tornada de gairebé tot, perquè es deixen anar i no es tallen ni un pèl. Han deixat de banda aquelles ambigüitats absurdes dels polítics en actiu, que parlen i parlen per no
dir res.

Lorca, Puig Vayreda i Armangué, al celler Espelt, van dir coses. Es va parlar sobre realitats, circumstàncies i fets que han marcat l'economia, la cultura i l'urbanisme d'una ciutat. De la poca sensibilitat de determinats poders econòmics i empresarials que no han mogut ni un dit per Figueres, si no era per obtenir-ne un benefici econòmic. Va ser en destacar aquesta manca de sentit de comunitat que tots tres exalcaldes van admetre l'error de no haver sabut mirar enrere quan manaven per veure la importància que havien tingut els burgesos i hisendats durant el segle XIX i a principi del XX per al desenvolupament econòmic, cultural i social de Figueres. Una burgesia figuerenca compromesa, que avui no existeix, i que Lorca, Puig Vayreda i Armangué consideren que ara seria de justícia conèixer i difondre la trajectòria d'uns homes que, tot i defensar els seus interessos particulars, van mantenir una actitud compromesa amb el bé general, generant projectes comuns amb el govern de la ciutat.

Els tres exalcaldes que van debatre i es van explicar en públic no es retrobaven. Els tres exalcaldes des de fa temps es mantenen en contacte amb àpats periòdics, els dinars dels alcaldes, en què repassen l'actualitat de la ciutat. No són cap poder fàctic, ni a l'ombra, però seria bo que els governants d'avui els escoltessin. Segur que els donarien més d'un bon consell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia