Política

CSQP mostra el seu rebuig a la DI i el 155 perquè són “dues grans barbaritats”

Ribas avisa que la declaració no evita la repressió i manté que cal un referèndum amb garanties

Molts diputats de la coalició ensenyen el seu no

A diferència del que és habitual dins el grup de Catalunya Sí que es Pot (CSQP), ahir no van fer de portaveus ni Joan Coscubiela ni Lluís Rabell. L’encarregada d’explicar la posició de la coalició va ser Marta Ribas (ICV), que, lluny del to més agre de Coscubiela, va fer un discurs en què va mostrar el rebuig, a parts iguals, contra l’aplicació del 155 i la declaració d’independència (DI). “Avui s’estan perpetrant dues grans barbaritats”, va resumir Ribas, que va qualificar d’“error” plantejar la DI “com a resposta al 155”. “No ens protegirà del 155, cal un front d’àmplies majories.”

CSQP considera que l’1-O no dona “legitimitat democràtica per aprovar la DI” i per això manté la defensa d’un referèndum “amb garanties”. A l’hora de votar la DI, tots els diputats de CSQP menys Albano Dante Fachin, Joan Giner, Àngels Martínez i Joan Josep Nuet van ensenyar el vot contrari. “Ahir vaig dir clarament la meva posició sobre la DUI i així votaré. Però no ensenyaré el meu vot als que reprimiran els que voten diferent”, va adduir Fachin.

A més del rebuig al 155 i la DI, en les seves propostes de resolució, CSQP demanava la llibertat de Sànchez i Cuixart, la retirada dels efectius policials i que es treballi en un “nou marc constituent que no prefiguri cap relació amb l’Estat”. L’única que va obtenir el suport d’un altre grup, del PSC, va ser la que reclamava el final de la intervenció de la Generalitat. Abans de la votació, Coscubiela va demanar la paraula per queixar-se del sistema per fer-la efectiva: “No pretenguin amagar-se darrere el vot secret.”

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va refermar, a les xarxes socials, la idea de “ni DUI ni 155”, recordant que “és un error renunciar al 80% a favor del referèndum pactat”. Segons el coordinador de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, la formació està estudiant la forma jurídica “més efectiva” de recórrer contra el 155. Els comuns plantegen mobilitzacions “des de les més àmplies majories” contra el 155 que proposen que articuli la Taula per la Democràcia, “defugint la dinàmica de blocs”.

LES FRASES

No és acceptable que davant d’aquesta situació pretenguin amagar-se darrere el vot secret
Joan Coscubiela
portaveu de csqp
No desapareixeran els independentistes de la societat catalana aplicant un article de la Constitució
Albano Dante Fachin
diputat de csqp i líder de podem a catalunya


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia