Política

Els bisbes demanen diàleg pels presos

Els bisbes catalans consensuen un comunicat en què diuen que el problema a Catalunya és polític

Legitimen moralment l’opció independentista

El dia 28 de gener ho va dir el cardenal Sistach per Twitter: “El problema de les relacions entre Catalunya i Espanya és un problema polític i ha de solucionar-se políticament i això demana sempre diàleg.” Ahir van ser tots els bisbes catalans els qui, en una nota conjunta, van reafirmar-se en aquesta idea. “A Catalunya existeix un problema polític de primer ordre que obliga a cercar una solució justa a la situació creada que sigui mínimament acceptable per a tots”, van dir.

En la mateixa nota aprovada per unanimitat pels tretze bisbes de Catalunya reunits en la seva trobada trimestral de la Conferència Episcopal Tarraconense, defensen la “legitimitat moral de les diverses opcions sobre l’estructura política de Catalunya que es basin en el respecte de la dignitat inalienable de les persones i dels pobles i siguin defensades de forma pacífica i democràtica”. Aquesta posició replica les paraules que fa pocs dies va dir el cardenal de València, Antonio Cañizares, que va assegurar que “la unitat d’Espanya és una qüestió moral”, i defensa que l’opció de la independència és tan vàlida com qualsevol altra.

Per primera vegada els bisbes fan referència als presos polítics, una qüestió que l’Església de base feia temps que demanava “per qüestions d’humanitat”. En el text diuen així: “Pel que fa a la presó preventiva d’alguns antics membres del govern i d’alguns dirigents d’organitzacions socials, sense entrar en debats jurídics, demanem una reflexió serena sobre aquest fet, per propiciar el clima de diàleg que tant necessitem i en la qual no es deixin de considerar les circumstàncies personals dels afectats.” “Ja era hora que diguessin una paraula dels presos. Era vergonyós el seu silenci; és qüestió de justícia, era una qüestió moral”, va dir ahir el portaveu d’Església Plural, Josep Torrens.

En el comunicat emès ahir els bisbes deixen clar que en tot moment parlen com a “ciutadans d’aquest país i pastors de l’Església que fa camí a Catalunya” i, en aquest sentit, demanen que es formi govern al més aviat possible. Afirmen que és necessari formar “un nou govern de la Generalitat que actuï amb sentit de responsabilitat envers tots els col·lectius del país”, i que cal “superar les conseqüències de la crisi institucional, econòmica i social que vivim”.

El silenci de l’Església catalana per la situació que viu el país des de l’1 d’octubre ha aixecat moltes crítiques dels fidels. La nota d’ahir, tot i que tímida, va ser molt ben valorada. Ara s’espera la reacció de l’Església espanyola, que en els últims comunicats ha estat menys agressiva que mai.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Carme Viñas i Benítez
Regidora portaveu d’ERC i cap de l’oposició a Calonge i Sant Antoni

“Ha quedat clar que el govern no ens volia tenir a dins”

Calonge i Sant Antoni

Un Comebe per al front del Segre

Barcelona
Europa

Letònia reforça l’ús del letó en detriment del rus al mercat laboral

Barcelona
estat francès

Barnier presenta a Macron el seu govern de perfil de centredreta

barcelona
àsia

Condemnat a Hong Kong a presó per dur una samarreta “sediciosa”

barcelona
Unió Europea

El TJUE creu que les clàusules preus de Booking limiten la competència

Barcelona

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

Hezbol·là i l’Iran amenacen Israel amb represàlies per les explosions al Líban

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona