Política

Es disparen les denúncies d’odi per orientació política

La fiscalia recull 121 casos el 2017, uns 67 més que l’any anterior

Ho atribueix a “l’elevada politització d’una part de la societat catalana”

Ha augmentat el nombre d’atacs a musulmans després del 17-A

El nombre d’atestats policials de delictes per discriminació per motiu de l’orientació política s’ha disparat a Catalunya: l’any passat van sumar 121 casos (del total de 393 denúncies d’odi), mentre que el 2016 van ser-ne 54. Aquest augment del 124% és degut a “l’elevada politització d’una part de la societat catalana” arran del procés polític d’independència “de ruptura constitucional materialitzat el setembre del 2017”, afirma el fiscal coordinador del servei de delictes d’odi a Barcelona, Miguel Ángel Aguilar, en la seva memòria, difosa ahir.

Aguilar assenyala, a més, que l’orientació política és el segon motiu de discriminació registrat tant en atestats policials com en procediments judicials. Així, dels 291 procediments judicials iniciats el 2017 per delictes greus i lleus, en 59 casos la discriminació va ser per orientació política. El mes de novembre del 2017 és quan es van concentrar més denúncies: 35 per orientació política.

La primera causa de discriminació a Catalunya és per motiu ètnic i de l’origen de la persona (34%); la segona, l’orientació política (31%), i la tercera, l’orientació sexual de la persona (22%). El fiscal també destaca un increment del nombre de denúncies per agressions i discriminació a població musulmana, una tendència en augment altres anys, i que es va incrementar després dels atemptats de Barcelona i Cambrils de l’agost passat, sosté el fiscal Aguilar. Les lesions i les amenaces són els delictes dominants en què s’hi afegeix l’agreujant de discriminació. La majoria d’aquests delictes es cometen de forma presencial (87% dels casos), seguida per les xarxes socials (8%) i internet (5%).

Pel que fa a l’orientació política, l’any passat a Barcelona van registrar-se 87 denúncies, 21 a Tarragona, 13 a Lleida i 3 a Girona. La fiscalia detalla que va obrir una investigació per l’atac a seus de partits i de polítics contraris a cedir locals per a l’1-O. També cita la denúncia contra regidors de Calella i Pineda per fer fora agents de la policia espanyola i de la Guàrdia Civil d’hotels, acció –sosté– motivada pel “seu origen espanyol”, i humiliacions a fills d’agents de la Guàrdia Civil. El TSJC ja va fixar que els cossos policials no són un col·lectiu vulnerable per protegir en els delictes d’odi.

LA XIFRA

77
per cent són homes
els autors dels delictes d’odi i discriminació a Catalunya. El 23% restant són dones.

Rebaixar el “sever” règim punitiu

En la seva memòria, el fiscal Miguel Ángel Aguilar fa una proposta per rebaixar “el sever règim punitiu” de l’article 510 del Codi Penal, que la fiscal general de l’Estat va recollir de forma textual en la memòria del ministeri públic, presentada dilluns passat.

En concret, proposa que es redueixin les penes del 510, que poden arribar a fins a quatre anys de presó, quan sigui una difusió de comentaris ofensius a través de les xarxes socials en què la persona no pertany a cap grup i ho fa de forma irreflexiva. I que la fiscalia faci una circular per aclarir conceptes i en la línia de la jurisprudència del Tribunal Europeu dels Drets Humans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid

Israel desplega armament i soldats a la frontera de Gaza

barcelona
política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona
alemanya

Detenen dos presumptes espies russos

barcelona

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll
guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa rebutja ser investit amb els vots de Vox

barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona