Política

Junqueras impugnarà la sentència si no espera el TJUE

El líder d’ERC no tem que Marchena retiri la prejudicial, però sí que l’Estat forci el tancament del cas

L’eurodiputat electe reclamarà al TJUE que analitzi si les autoritats espanyoles podien vetar-lo

L’eurodiputat electe Oriol Junqueras amenaça d’afegir una altra vulneració de drets fonamentals en el recurs a l’esperada sentència condemnatòria de l’1-O, si el Tribunal Suprem no espera la resolució de la justícia europea sobre el cas de la immunitat europarlamentària. La defensa del líder d’ERC alerta Manuel Marchena que impugnarà el veredicte al mateix tribunal o al Constitucional perquè, entre altres coses, aquest violaria el seu dret a assumir el càrrec d’eurodiputat, en cas que el Tribunal de Justícia de la UE dictés a favor seu.

Un toc d’alerta de l’advocat de Junqueras, Andreu van den Eynde, pocs dies després de reclamar al Suprem que deixi “en suspens” la sentència contra els líders independentistes empresonats en espera del tribunal amb seu a Luxemburg. El lletrat rebat a Marchena que el cas de la immunitat com a eurodiputat electe no està desvinculat de la causa especial 20907/2017 i que, per tant, la decisió dels magistrats europeus pot tenir un impacte en la situació d’un dels acusats, Junqueras.

Van den Eynde va avisar que no hi ha “cap mecanisme jurídic que aparentment pugui donar cobertura a una immunitat d’algú que està complint condemna”. Si el TJUE dona la raó a Junqueras, però aquest ja està condemnat a presó, no se sap com es podria revertir la vulneració al seu dret a ser a l’eurocambra. “És un escenari tècnicament inèdit i complex”, va admetre. Per això, precisament, el líder d’ERC exigeix que Luxemburg es pronunciï abans que Madrid.

Davant dels rumors sobre una retirada de la pregunta prejudicial a l’estil de les euroordres, Van den Eynde va assegurar ahir que no “temen” que el Suprem faci aquest moviment. Fonts pròximes a la defensa indiquen que Marchena no retirarà la prejudicial perquè “quedaria malament” i “deixaria en mal lloc” la justícia espanyola. “Però també va ser estranya la retirada de l’euroordre”, recorden. Ara bé, les mateixes fonts no descarten que l’Estat espanyol “promogui” a la vista oral del dia 14 que el cas caigui si Junqueras és condemnat.

Amb vista a aquesta cita a Luxemburg, la defensa de Junqueras ja va deixar ahir enllestides les al·legacions que presentarà a la vista i va avançar que reclamarà una ampliació del cas. Una petició que també podria fer qualsevol estat membre de la UE que es vulgui adherir a la prejudicial, el Parlament Europeu o la Comissió Europea. Tenen fins al dia 23 de setembre per enviar la seva posició.

La pregunta prejudicial del Suprem es limita a l’abast de la immunitat. És a dir, si aquesta s’aplica abans o després de la sessió de constitució de l’eurocambra i, fins i tot, si és vigent des del moment que el candidat surt escollit a les urnes.

En cas afirmatiu, Marchena vol saber si això implica que les autoritats judicials haurien d’alliberar Junqueras perquè pugui assumir el seu mandat. A més, també qüestiona si aquesta decisió d’alliberament hauria de ser “automàtica” o pot ser fruit d’una ponderació entre “el dret i els interessos” de la justícia espanyola i els de “funcionament i independència” del Parlament Europeu, a més del dret a l’exercici d’un càrrec públic de l’electe.

A part d’aquests dubtes, l’equip de Junqueras proposarà al TJUE que analitzi si les autoritats espanyoles podien “bloquejar” l’accés a l’escó i si la decisió del Suprem va respectar els seus drets fonamentals. Els magistrats europeus tenen marge per corregir o ampliar una pregunta prejudicial feta pel tribunal remitent, en aquest cas el Suprem, si ho consideren oportú després d’escoltar les al·legacions de les parts. Una eventual resolució favorable a Junqueras del TJUE planteja dubtes sobre com podria recuperar el seu dret a l’escó. Però aquesta sentència de la justícia europea sí que beneficiaria els també electes de Junts Carles Puigdemont i Toni Comín. Segons va explicar ahir Van den Eynde, tots dos podrien reclamar que la seva immunitat començava quan van guanyar les eleccions si Luxemburg dona la raó a Junqueras.

S’ofereix per tornar a encapçalar la llista al Congrés

ò.p.j

El president d’ERC es va posar ahir “a disposició del partit, de la ciutadania i de la causa per la llibertat” per tornar a encapçalar la llista per Barcelona en les eleccions al Congrés del 10-N. “Han de saber que combatrem la repressió fins al final. No desapareixerem, no ens cansarem i no ens aturarem mai”, proclamava Junqueras en una carta oberta a la militància, després d’explicar que ho ha decidit després d’haver pogut intercanviar missatges en les últimes hores amb Marta Rovira, Pere Aragonès i Marta Vilalta, amb els quals comparteix la nova cúpula d’ERC. Raül Romeva, que a l’abril va ser el cap de llista al Senat, també s’ofereix per repetir. L’exvicepresident critica en la carta “l’arrogància, la irresponsabilitat i, sobretot, la immaduresa democràtica del sistema polític espanyol”, que ha dut a la repetició electoral, però ja avança que no defallirà en el seu discurs. “Malgrat la repressió, continuem allargant la mà al diàleg, perquè sabem que és necessari trobar una sortida democràtica al conflicte entre l’Estat i Catalunya que doni resposta als nostres objectius legítims”, assenyalava. Junqueras agraeix a la militància el suport en les eleccions de diumenge passat, en què destaca “l’alta participació registrada”, si bé lamenta que el 10-N alterarà la segona fase del congrés del partit, que ha d’acabar amb l’aprovació d’una nova ponència estratègica. El col·lectiu Primer d’Octubre, que agrupa els crítics, va dir ahir en una nota que “respecta” la decisió de Junqueras, però va demanar primàries per decidir el segon de la llista, que previsiblement serà el líder, vista la probable inhabilitació del seu president.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional espanyola tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona