Política

Alliberen 216 tortugues mediterrànies a l’Albera

Tots els exemplars van néixer al Centre de Reproducció de Tortugues situat a Garriguella

Des del 1997 se n’han alliberat més de 3.100 a l’Albera, però continua sent una espècie vulnerable

L’alliberament ha tingut lloc en les dues últimes setmanes en diferents punts del Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera i en total són 216 exemplars de tortuga mediterrània (Testudo hermanni) que han de contribuir a reforçar la població d’aquesta espècie dins del seu àmbit. Tots els exemplars alliberats provenen del Centre de Reproducció de Tortugues (CRT) de l’Albera, a Garriguella. La major part tenen uns tres anys, tot i que també se n’han deixat anar algunes de més grans. L’edat de reproducció d’aquests rèptils herbívors s’inicia quan tenen entre vuit i deu anys i poden viure fins a 70 o 80 anys. Ara, a la tardor, s’inicia el període d’hibernació de l’espècie i no es tornaran a fer visibles fins a la primavera.

Últim reducte

Aquest alliberament s’emmarca en la col·laboració existent entre el CRT i la Generalitat per a la consolidació de la població d’aquesta espècie al paratge de l’Albera. Des del 1997, mitjançant l’alliberament d’exemplars criats al centre, i fins al dia d’avui s’han deixat anar més de 3.100 tortugues mediterrànies i s’estima que la població total, entre els exemplars reintroduïts i els salvatges, és d’entre 7.000 i 15.000 exemplars. Tot i aquestes xifres, el responsable del CRT de Garriguella, Joan Budó, subratlla que es tracta d’una densitat de població molt baixa i d’una espècie que continua sent vulnerable.

Fins a començaments del segle XX, la tortuga mediterrània era present a pràcticament tota la costa catalana, des de l’Empordà fins al Montsià, però progressivament les poblacions es van anar reduint a conseqüència de diversos factors, com ara la destrucció del seu hàbitat o les captures per destinar els animals a ús domèstic. Actualment, el Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera acull l’últim reducte de població salvatge d’aquesta espècie a tot Catalunya.

Als anys noranta aproximadament, com a resposta a la disminució de la població natural, es van iniciar programes de reintroducció a diversos indrets de Catalunya, i gràcies a aquest treball, avui dia també es pot trobar al Parc Natural del Delta de l’Ebre, el Parc Natural del Garraf i el Parc Natural de la Serra de Montsant.

LA XIFRA

80
anys
poden arribar a viure aquestes tortugues, una espècie protegida i vulnerable.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles d'Anglaterra reprendrà dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona